Toyota plánuje snížit emise do roku 2035 na nulu, klade si ale podmínky

Toyota prý bude připravena do roku 2035 snížit emise CO2 všech svých vozidel nově prodávaných v západní Evropě na nulu. Podmínkou je, že do té doby bude dostatečně rozvinutá infrastruktura pro nabíjení elektromobilů a tankování vodíkového paliva, řekl Matt Harrison, prezident a generální ředitel Toyota Motor Europe.

Dalším podmínkou je, že se podaří posílit kapacita výroby obnovitelné energie. „V perspektivě po roce 2030 očekáváme zrychlení poptávky po vozidlech s nulovými emisemi,“ dodal Matt Harrison, který o vizích Toyoty informoval na prezentaci Kenshiki forum v Bruselu.

Toyota zde představila své evropské obchodní strategie, nové produkty a vývoj nových technologií. Kenshiki v japonštině znamená pochopení, přičemž letošní akce se točila kolem snahy TME o uhlíkovou neutralitu, urychlení plánu elektrifikace a aktivní role Toyoty v rozvoji vodíkové ekonomiky.

Toyota směřuje k co nejrychlejšímu dosažení uhlíkové neutrality při současné minimalizaci uhlíkových emisí na cestě k neutralitě. Cíle minimalizovat uhlíkové emise bude dosaženo urychlením elektrifikace a poskytováním různorodé nabídky hospodárných pohonů s nízkými emisemi CO2 všem zákazníkům.

Toyota v nadcházejících letech uvede několik cenově dostupných vozidel s nulovými emisemi (Zero Emissions Vehicle), jejichž nejnovějším představitelem je model bZ4X. Do roku 2030 má zastoupení bezemisních vozů v prodejním mixu v zemích západní Evropy dosáhnout alespoň 50 %.

Toyota sází na různorodé pohony a různorodé trhy po celém světě

Vědecký šéf TMC a generální ředitel Toyota Research Institute Gill Pratt dále vysvětlil, že cesta k uhlíkové neutralitě je nejefektivnější tehdy, když je postavena na různorodých řešeních pohonu v souladu s různorodými trhy po celém světě. Tři hlavní důvody jsou následující: různorodý charakter zdrojů energie napříč regiony, různé dopravní potřeby lidí, jakož i nezbytnost maximalizovat investiční návratnost uhlíkových technologií, aby bylo optimálně nakládáno se vzácnými surovinami pro výrobu baterií:

„Toyota je samozřejmě odhodlána dodávat zákazníkům miliony bateriových elektromobilů, ale cestou k celosvětovému snížení většiny čistých uhlíkových emisí je využívat každou položku z naší nástrojové sady zahrnující hybridy, plug-in hybridy, bateriové elektromobily, vozidla na palivové články ve správném poměru, abychom optimálně využívali omezení infrastruktury a okolnosti zákazníků v jednotlivých regionech, jakož i omezenou dodávku a narůstající výkonové schopnosti baterií,“ uvedl Pratt.

Další podrobnosti ohledně strategických kroků Toyoty v oblasti baterií oznámil viceprezident výzkumu a vývoje TME Gerald Killmann v návaznosti na nedávné celosvětové oznámení strategie investovat 11,5 mld. eur do bateriových technologií. Byla zahájena komerční výroba celosvětově první bipolární baterie NiMh, která kromě využití méně vzácných prvků přináší výhodu nižších nákladů při dvojnásobné výkonové hustotě v porovnání s běžnými bateriemi typu NiMh.

Toyota očekává, že nasazením podobného přístupu u lithium-iontových baterií v kombinaci s dalšími pokroky ve snižování spotřeby energie vozidel by v druhé polovině 20. let mělo dojít k 50% poklesu ceny baterií u všech vozidel – aniž by se zkrátil jejich dojezd; elektromobily s bateriovým pohonem by tak měly být pro všechny cenově dostupnější.

K netrpělivě očekávanému uvedení solid-state baterií (baterií s pevným elektrolytem) Gerald Killmann potvrdil, že v návaznosti na testování prototypů v loňském roce se pravděpodobně nejprve objeví ve vozech s hybridním elektrickým pohonem a teprve poté budou v širší míře nasazovány v bateriových elektromobilech s cílem zajistit vyšší výkon, delší dojezd a kratší dobu nabíjení.

Širší elektrifikované portfolio posiluje další růst

TME očekává, že v roce 2021 prodá na 1,07 mil. vozidel při odhadovaném tržním podílu 6,3 % – to by znamenalo nový rekord a nárůst o 80 tisíc vozů v porovnání s rokem 2020. V roce 2022 plánuje TME prodat přibližně 1,3 mil. vozidel při podílu na trhu 6,5 % – což je další rekordní hodnota.

Za očekávaným nárůstem prodejů mezi roky 2021 a 2022 o 230 tis. vozidel stojí robustní produktová nabídka včetně široké dostupnosti platforem TNGA a historicky nejvyššího podílu elektrifikovaných vozů, v současnosti dosahujícího 70 %.

Dalším plusovým faktorem je uvádění nových modelů vč. nového vozu bZ4X, modelů Aygo X, GR86 a Corolla Cross.

Kenshiki do detailu

Po hlavním setkání Kenshiki následovala řada detailních prezentací produktů a technologií:

  • Evropská premiéra nového bateriového elektromobilu Toyota bZ4X, prvního z řady sedmi elektromobilů bZ s bateriovým pohonem, které budou postaveny na vyhrazené platformě eTNGA.
  • Představení nového SUV Toyota Corolla Cross, v němž má premiéru hybridní systém páté generace.
  • Lexus odhalil svůj ambiciózní růstový plán zahrnující 20 modelů s uvedením do roku 2025 a bezmála zdvojnásobení prodejních objemů na 130 tisíc vozidel. Lexus představil rovněž dva nové produkty – nový plug-in hybridní model NX450h+ a koncepční model buginy na vodíkový pohon ROV Concept.
  • V rámci detailní prezentace H2 Momentum byly oznámeny novinky týkající se vedoucího postavení Toyoty v oblasti vodíkových technologií na cestě k dekarbonizaci dalších odvětví i nad rámec samotné dopravy. Vodíkové technologie od Toyoty se již dnes používají v osobních vozidlech, autobusech, nákladních vozidlech, vlacích, námořních plavidlech i v rámci stacionárních projektů. Bylo též oznámeno, že TME v lednu 2022 zahájí v Belgii výrobu modulů palivových článků Toyota 2. generace.

zdroj: tisková zpráva

The post Toyota plánuje snížit emise do roku 2035 na nulu, klade si ale podmínky first appeared on Hybrid.cz.