Toyota vyvinula prototyp přenosného vodíkového palivového článku

V Japonsku, které má nedostatek nerostných surovin, ale zato dostatek mořské vody, stále věří vodíku. Toyota aktuálně ukázala prototyp přenosného palivového článku.

Toyota a její dceřiná společnost Woven Planet vyvinuly funkční prototyp přenosného vodíkového článku. Jeho konstrukce umožní každodenní přepravu a dodávku vodíkové energie pro napájení široké škály aplikací každodenního života v domácnosti i mimo ni.

Společnosti Toyota a Woven Planet budou na různých místech provádět zkoušky tohoto zařízení, včetně Woven City, inteligentního města budoucnosti zaměřeného na člověka, které se v současné době buduje ve městě Susono v prefektuře Shizuoka.

Společnosti Toyota a Woven Planet společně s ENEOS Corporation pracují na vytvoření komplexního dodavatelského řetězce na bázi vodíku, jehož cílem je urychlit a zjednodušit výrobu, přepravu a každodenní používání. Tyto zkoušky se zaměří na uspokojování energetických potřeb obyvatel města Woven a obyvatel okolních komunit.

Prototyp přenosného vodíkového článku je válec o délce 400 mm a průměru 180 mm, jehož cílová hmotnost je 5 kg, když je plný. V závislosti na účinnosti externího palivového článku, který se používá k přeměně vodíku zpět na elektrickou energii, bude obsahovat přibližně 3,3 kWh užitečné energie. Článek je možné snadno a rychle vyměnit za jiný, podobně jako když měníte baterii v elektrokole. Takže by to nakonec mohlo vypadat nějak takhle:

Samotná Toyota ale v tiskové zprávě přiznává, že dosud se většina vodíku vyrábí z fosilních paliv a používá se pro průmyslové účely, jako je výroba hnojiv a rafinace ropy. Abychom mohli vodík využívat jako zdroj energie v našich domácnostech a každodenním životě, musí tato technologie splňovat různé bezpečnostní normy a být přizpůsobena novým podmínkám.

Toyota očekává, že v budoucnu bude vodík vyráběn s velmi nízkými emisemi uhlíku a bude využíván v širší škále aplikací. Japonská vláda pracuje na řadě studií na podporu bezpečného brzkého zavedení vodíku a Toyota a její obchodní partneři s nadšením nabízejí spolupráci a podporu.

zdroj: tisková zpráva

The post Toyota vyvinula prototyp přenosného vodíkového palivového článku first appeared on Hybrid.cz.