Trable v elektromobilním ráji? Tesla, Rivian a další propouštějí

Tesla v posledním měsíci propustila tisíce zaměstnanců. Konkurenční Rivian si prochází restrukturalizací. Začíná krize dopadat i na výrobce elektromobilů?

V červnu rozeslal Elon Musk svým zaměstnancům email, ve kterém informoval, že bude třeba propustit 10 % zaměstnanců a přestat s náborem nových. Má totiž „super špatný pocit“ ohledně ekonomiky. Propouštění je v běhu a vzhledem k tomu, že Tesla měla ke květnu 2022 přes 110 000 zaměstnanců (!), asi to nebude nijak zvlášť bolestivé.

Zajímavé je podívat se, kam propuštění zaměstnanci míří. Ze vzorku 457 lidí jich 56 šlo do společnosti Rivian, 51 do Apple (takže robotický elektromobil je stále v plánu?), další desítky pak do firem jako Amazon, Lucid Motors, Google, Meta či Microsoft. Je ale zajímavé si také všimnout, že takřka žádní zaměstnanci neodcházejí do „starých“ automobilek jako Ford, GM, Audi či BMW.

Právě Rivian je však zároveň automobilkou, která nejspíš bude muset také propouštět a restrukturalizovat. Od spuštění výroby koncem minulého roku Rivian sestavil zatím necelých 8000 elektromobilů Rivian R1T a R1S. Letos chce dosáhnout celkové výroby 25 000 kusů. Jenže RJ Scaringe, šéf Rivianu, aktuálně rozeslal zaměstnancům email, ve kterém naznačil, že je také čeká propuštění. I přesto, že firma měla na konci 1. čtvrtletí k dispozici na účtech $16 mld., je tak nejspíš restrukturalizace potřeba.

Aby toho nebylo málo, podobným problémům čelí i britský výrobce elektromobilů (elektrických dodávek) Arrival. I ten chce snížit početní stavy zaměstnanců, a to až o 30 % globálně.

zdroj: Electrek.co, Electrek.co

The post Trable v elektromobilním ráji? Tesla, Rivian a další propouštějí first appeared on Hybrid.cz.