Tuřín – neprávem opomíjená superzelenina

Opomíjená kořenová zelenina s výbornou chutí a výživnými listy, by si zasloužila rehabilitaci v našem každodenním jídelníčku. Bulvy jsou zdravé a listy prý ještě více. Co víc po této kdysi velmi oblíbené zelenině chtít? Zasadíte si ji letos na zahradě?


Tuřín je blízkým příbuzným řepky olejky, kterou známe z všudypřítomných žlutých lánů. Na rozdíl od běžné řepky má tuřín obrovský bulvový kořen z něhož vchází nať. V závislosti na odrůdě můžete koupit (k dostání je ale tato zelenina poměrně zřídka) nebo vypěstovat malé cca 100g bulvičky i obrovské čtvrtmetrové bulvy. Zužitkovává se přitom nejen pozemní část rostliny, ale také nať, z níž lze připravit salát nebo špenát.

Zelenina, na kterou se zapomnělo

Brukev tuřín byla dříve velmi populární, ale během 20. století v našich končinách upadla téměř v zapomnění. Spekuluje se, že za to mohou obě světové války, kdy byl tuřín pokládán na levné, výživné a snadno produkovatelné jídlo. “Válečnou” zeleninu už pak prostě nikdo nechtěl jíst. Každopádně tyto bujně rostoucí bulvy dříve podobně jako brambory zachránily celé generace lidí od hladu.

Bulvy tuřínu

My ale už můžeme na tyto negativní konotace tuřínu jednou pro vždy zapomenout a tuto slavnou zeleninu zařadit do svého jídelníčku i pěstitelského plánu. Bulvy tuřínu mají nasládlou a jemně pikantní chuť. Obsahují spoustu minerálů a vitamínu C a pokud věříte na různé detoxikační diety, měli byste tuto zapomenutou zeleni do jídelníčku rozhodně zařadit.

Za ještě zdravější jsou pokládány listy. Nať tuřínu obsahuje kromě minerálů a vitamínu C také vitamín A, a kyselinu listovou. A rovněž i proteiny. Takže naložit do salátu nebo uvařit jako špenát nebo přílohu.

Pěstování tuřínu

Velkou výhodou tuřínu je jeho odolnost vůči chladnému počasí. Však se také hojně pěstuje na britských ostrovech, kde má tato zelenina až téměř kultovní status. Můžete jej pěstovat i ve vyšších nadmořských výškách, vyžaduje však slunečné stanoviště. Zálivka je střední, ne moc, aby bulvy nehnily.

Tuřín vysazujeme koncem března. Sadba je mělká, vždy dvě semínka do řádků cca 40 od sebe. Vzdálenost mezi rostlinami dodržujte okolo 30 cm. Předpěstovávat není třeba, ale pokud nějaká rostlinka nevzejde, můžeme ji dosadit. Chcete-li tuřín pěstovat na nať, můžete ji sázet i během léta. Tuříny nemají rády těžkou a převlhčenou půdu a dobře prosperují i ve vyvýšených záhonech. Hnojit je příliš nemusíte.

Menší bulvy tuřínu

Bulvy tuřínu se sklízí od září klidně až do prosince. Prostě je na podzim necháte v zemi a vytahujete podle potřeby. Na podzim a v zimě můžete také uložit seříznutou horní část bulvy do misky s vodou. Nať vám pak bude dorůstat.

Tuřín v kostce:

  • Někdy se tuřínu říká také kolník nebo kvaka
  • Bulvy tuřínu lze dobře skladovat třeba ve sklepě
  • Tuřín je příbuzným jiné zapomenuté zeleniny – vodnice
  • Je to nenáročná a zdravá zelenina s širokými možnostmi uplatnění v kuchyni – nakládání, přílohy, saláty, doplněk různých kaší atd.

The post Tuřín – neprávem opomíjená superzelenina appeared first on Nazeleno.cz.