Uhlí bylo v Německu opět nejdůležitějším zdrojem elektřiny

V první polovině roku 2021 pocházela elektřina dodávaná do německé energetické sítě především z konvenčních zdrojů. Nejdůležitějším zdrojem bylo oproti první polovině roku 2020, kdy jím byly větrné elektrárny, opět uhlí.

Podle zprávy Federálního statistického úřadu ve Wiesbadenu, kterou zveřejnila většina velkých německých deníků, se německá výroba elektřiny z fosilních paliv ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku zvýšila o 20,9 % a na celkové výrobě elektřiny se podílela 56 %. Za prvních šest měsíců roku bylo vyrobeno celkem 258,9 TWh elektřiny – o 4 % více než v první polovině roku 2020.

Podíl obnovitelných energií, jako je vítr, sluneční energie a bioplyn, naopak klesl ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 11,7 % na 44 %. V první polovině roku 2020 dosáhly ekologické energie rekordního podílu 51,8 % na výrobě elektřiny.

V té době téměř 30 % německé výroby elektřiny zajišťovaly větrné turbíny na souši i na moři. Nižší spotřeba elektřiny během koronové pandemie také zvýšila podíl zelené elektřiny. Výroba elektřiny z větrné energie nyní klesla na nejnižší úroveň v první polovině roku od roku 2018.

Energetická expertka Claudia Kemfert z Německého institutu pro ekonomický výzkum k tomu v rozhovoru pro deník Passauer Neue Presse poznamenala: „Vysoký podíl uhlí znamená, že nesplníme naše klimatické cíle a že to způsobí značné škody na klimatu a životním prostředí. Místo uhlí potřebujeme více obnovitelných energií. “

zdroj: tisková zpráva

The post Uhlí bylo v Německu opět nejdůležitějším zdrojem elektřiny first appeared on Hybrid.cz.