USA zmírňují zákaz běžných žárovek

Environmentální organizace v USA podaly žalobu proti rozhodnutí amerického ministerstvu energetiky (DOE) za zrušení částečného zákazu běžných a halogenových zářivek.

V září 2019 administrativa prezidenta Trumpa zrušila Obamovo rozhodnutí z roku 2017, které přidalo další typy málo účinných žárovek na seznam zakázaných modelů z důvodu jejich energetické neefektivity. Dle  Americké rady pro energeticky efektivní ekonomiku (ACEEE) se toto rozhodnutí projeví v nákladech za elektřinu v hodnotě 15 miliard USD (330 mld. Kč) ročně a rovněž výrazným dopadem na životní prostředí v podobě zesílených emisí uhlíku.

V důsledku toho enviromentální nevládní organizace včetně Rady pro ochranu přírodních zdrojů (NRDC), Earthjustice, skupiny pro výzkum veřejného zájmu v USA a Environment America podaly žalobu u druhého stupně odvolacího soudu USA. Kromě toho skupina 15 států vedená státem New Yorkem, Kalifornií a městem New York podaly u stejného soudu samostatnou žalobu. Soudy tvrdí, že ministerstvo energetiky (DOE) jednalo nelegálně, když stáhla svá přijatá pravidla pro světelné zdroje, které mají být energeticky účinnější. Nové rozšíření mělo vstoupit v platnost od 1. ledna 2020, podle zákona přijatého Kongresem již v roce 2007.

Dle vyjádření Kita Kennedyho, hlavního ředitele NRDC’s Climate and Clean Energy Program, je absurdní, že se DOE postavilo zády k zákonu, který byl přijat před více jak 12 lety. Spojené státy se tak stanou dumpingovou základnou pro neúčinné klasické a halogenové žárovky, které jsou v Evropě již zakázány a postupně vyřazovány zeměmi po celém světě.

Zdroj: ledinside.com