UV-C pomáhá rugby týmu s bojem proti COVID-19

Špičkový anglický rugbyový tým Harlequins přeměnili svůj Honors Bar na stadionu na šatnu pro hráče. Tento krok byl učiněn pro zvýšení bezpečnosti hráčů před nákazou koronavirem. Jelikož bar má větší prostory jak původně využívané šatny. Mimo to se vedení klubu rozhodlo pro účinnou dezinfekci vzduchu pomocí UV-C záření.

Jedná se tak o aplikaci posledních poznatků z oblasti UV. Ultrafialové záření v pásmu „C“ – v rozsahu 100 až 280 nm – při určitých vlnových délkách a dávkách potlačuje koronavirový SARS-CoV-2, který způsobuje COVID-19. UV-C záření může pocházet buď z konvenční světelné technologie, jako jsou rtuťové výbojky, nebo z moderních LED diod.

Harlequins  nainstalovala celkem 11 svítidel pro dezinfekci vzduchu Philips UV-C od společnosti Signify. Ty byly zavěšeny ze stropu vysokého 3,9 m do výšky 3,1 m nad zemí. Přímá kontakt s UV-C může být škodlivý pro pokožku a oči, takže UV LED bylo umístěno do obdélníkových komor, které chrání před přímým kontaktem. Pro efektivní dezinfekci vzduchu je rovněž důležitá správná cirkulace vzduchu v horní části místnosti, kde zařízení funguje.

Dle vyjádření výkonné ředitelky klubu, Laurie Dalrymple, je tým Harlequins prvním profesionálním sportovním týmem ve Velké Británii, který používá UV-C dezinfekční osvětlovací technologii, a do budoucna očekáváme, že bude široce využíván v celém sportovním a společenském průmyslu.

Zdroj: ledsmagazine.com