V Amazonii za rok zmizela plocha pralesa o rozloze Kypru

V Brazílii bylo během jediného měsíce vykáceno skoro 800 čtverečných kilometrů amazonského pralesa. Ukazují to šokující satelitní snímky. Dopady uvolňování zákonů a omezování kompetencí příslušných orgánů ze strany současné administrativy prezidenta Bolsonara se tak začaly projevovat velmi brzy.

Květen letošního roku byl do statistik zanesen jako měsíc nejrychlejšího odlesňování Amazonie za posledních deset let. Vyplývá to z dat satelitního systému včasného varování PRODES. Podle odborníků to velmi úzce souvisí s velkým zmírněním podmínek pro těžaře, ke kterému došlo po nástupu prezidenta Jaira Bolsonara do funkce. Varovný systém DETERbrazilského institutu pro výzkum vesmíru zaznamenal v květnu odlesnění o ploše 739 kilometrů čtverečních. To je velký skok od už tak vysokého čísla 550 kilometrů čtverečních během května loňského roku, a je to téměř dvojnásobek plochy odlesnění před dvěma lety.

Květen je přitom první ze tří měsíců, kdy těžba dřeva po období dešťů v regionu prudce stoupá. "Bude záležet na příštích dvou měsících. Zatím to ale v Amazonii vypadá na hodně špatný rok,“ řekl deníku The Sydney Morning Herald Claudio Almeida, ředitel satelitního monitorovacího programu. I minulý rok bychom přitom jistě mohli označit za „hodně špatný“. Systém PRODES zaznamenal během 12 měsíců do června 2018 odlesnění území velikosti Portorika, nebo v evropském měřítku třeba Kypru.

{loadmodule mod_tags_similar,Související}

Bolsonarova pětiměsíční vláda omezila kompetence Brazilské agentury pro ochranu životního prostředí (IBAMA) demontáží účinných nástrojů prosazování environmentálního práva a umožnila tak v podstatě nekontrolovatelnou těžbu. Agenturu převzalo ministerstvo zemědělství, které je pod vlivem potravinářského průmyslu a farmářské lobby. Od té doby se podařilo ji finančně vyhladovět. Tento rok agentura vypsala nejméně postihů za nelegální kácení za celých jedenáct let. Chico Mendes Institute, který má v gesci ochranu biodiversity a péči o národní parky neprovedl v květnu ani jedno jediné monitorování nelegálního odlesňování. Chico Mendes by asi neměl radost!

Legislativní změny samozřejmě doprovází personální čistky, během několika měsíců byli ze svých funkcí „odejiti“ špičkoví environmentální úředníci, včetně 21 z 27 státních dozorců IBAMA odpovědných za ukládání pokut za odlesňování. Ve 47 z brazilských parků nebo chráněných oblastíchybí vedení úplně. Sečtením rozloh by to byla oblast velikosti Anglie, která není pod žádným dozorem. Uvádí to server Mongabay.

Ministr životního prostředí Bolsonarovy vlády, Ricardo Salles, médiím ale stále tvrdí, že Brazílie je i nadále odhodlána lesy chránit. Je totiž pravda, že v průběhu posledních dvou dekád, když země začala efektivně bojovat s nelegální těžbou, se čísla velmi snížila. Například ještě v roce 2004 bylo odlesněno 27 tisíc čtverečných kilometrů pralesa. Takhle velké je celé Haiti! Nicméně jsou současná čísla stále alarmující a v souvislosti s uvolňováním potřebných politik ze strany administrativy současného prezidenta jsou obavy jistě na místě. Plíce planety pomalu podléhají chronickému kašli.