V Austrálii vyroste solární elektrárna s výkonem 10 Temelínů a gigantickou baterií

Austrálie se konečně chopí příležitosti. Má tam vyrůst 20 GW/42 GWh solární elektrárna s úložištěm.

Společnost Sun Cable, kterou založili investoři Mike Cannon-Brookes a Andrew Forrest, odhalila zatím asi světově nejambicióznější solární projekt Solar Precinct. U města Powell Creek v australském Severním teritoriu (1,42 mil. km2; někde tam je slavná skála Uluru a skoro žádní lidé, jako ostatně ve většině Austrálie) chce vybudovat solární elektrárnu o špičkovém výkonu 20 GW a k tomu bateriové úložiště o kapacitě 42 GWh.

Zatím se na místě pouze testuje. foto: Sun Cable

Zároveň bude třeba vybudovat 6,4 GW nových 600kV přenosových linek do 800 km vzdáleného města Darwin. Ty se potáhnou podél hlavního severojižního železničního koridoru. Cílem je mimo jiné dodávat tuto elektřinu do Singapupru s pomocí podmořského kabelu. Elektrárnu má čtyři roky budovat 1100 lidí. Projekt zabere 12 000 ha půdy, které je tady ale víc než dost. Výstavba má začít koncem roku 2024. Životnost bude 70 let s pravidelnými výměnami komponent po 40 letech (solární panely) či 15 letech (baterie).

zdroj: Reneweconomy

The post V Austrálii vyroste solární elektrárna s výkonem 10 Temelínů a gigantickou baterií first appeared on Hybrid.cz.