V Brně vyjede první český popelářský vůz na elektřinu

První česká „kukačka“ neboli popelářský vůz čistě na elektřinu bude už od zítra jezdit v Brně. Jde o Volvo FE Electric v ceně 12 mil. Kč.

Odpadová a svozová společnost SAKO Brno byla nedávno pověřena realizací fotovoltaických a fototermických systémů na území města Brna. V následujících letech osadí 650 střešních fotovoltaických elektráren. Celkový výkon panelů v rámci městské solární elektrárny dosáhne 40 MWp a roční výrobu elektřiny okolo 43 GWh, což přinese roční úsporu emisí v hodnotě 36 tis. tun CO2.

SOUVISEJÍCÍ: DHL si objednalo 44 elektrických náklaďáků Volvo

I to je jeden z důvodů, proč se nedávno rozhodla už v březnu otestovat 17 tunové nákladní auto značky Volvo s pohonem na elektřinu (Volvo FL Electric, 130 kW/200 kW max., baterie 265 až 395 kWh pro dojezd 250 km až 300 km). To v barvách společnosti SAKO Brno a s ukrajinskou vlajkou jezdilo městem do poloviny března. Pomáhalo například se svážením materiální pomoci pro Ukrajince. Testy se nejspíše osvědčily, protože od srpna bude ulice Brna brázdit také popelářský vůz Volvo FE Electric.

Popelářské vozy jsou pro elektrifikaci ideální. Často popojíždějí na krátké vzdálenosti, neustále zastavují a mají předem vytyčené dané krátké trasy. Špičkový výkon kukačky SAKO Brno je 225 kW, kapacita akumulátorů je 265 kWh. Celková hmotnost soupravy činí 27 tun.

zdroj: SAKO Brno

The post V Brně vyjede první český popelářský vůz na elektřinu first appeared on Hybrid.cz.