V Rotterdamu vznikne terminál na dovoz zeleného vodíku

Společnosti Air Products a Gunvor podepsaly dohodu o společném rozvoji dovozního terminálu v Rotterdamu. Tato dohoda reaguje na zrychlující se poptávku po ekologických zdrojích energie, které mají splnit klimatické cíle, a na potřebu diverzifikace zdrojů energie. Očekává se, že dovozní terminál bude dodávat zelený vodík do Nizozemska v roce 2026.

Zelené vodíkové hospodářství
Zelený vodík je podle některých expertů klíčem k energetické transformaci. Má značný potenciál dekarbonizovat těžko odbouratelná odvětví, jako je těžká nákladní doprava a průmysl. K výrobě zeleného vodíku je zapotřebí značné množství obnovitelné energie. Je nepravděpodobné, že by Evropa byla schopna vyrábět toto množství na místě, a proto je dovoz zeleného vodíku ve velkém měřítku nezbytný pro dosažení cílů stanovených v rámci legislativního balíčku Evropské unie (EU) „Fit for 55“ a REPowerEU. Nizozemsko by tímto projektem přispělo k dosažení cílů EU v oblasti energetické transformace.

Klíčové milníky vývoje
Podpis dohody je důležitým krokem k investičnímu rozhodnutí, které bude přijato, jakmile společnosti získají důvěru v regulační rámec, povolovací proces a finanční podporu. Certifikace zeleného vodíku je nutná, aby bylo zajištěno, že dovážený zelený čpavek a výsledný zelený vodík bude uznán a započítán do cílů EU v oblasti obnovitelné energie. Pro finanční podporu tento projekt usiluje o uznání jako „důležitý projekt společného evropského zájmu“ (IPCEI). Společnost Air Products se těší na pokračování spolupráce s příslušnými zúčastněnými stranami s cílem stanovit širší podporu, která je pro tento projekt k dispozici.

Brána do severozápadní Evropy
Lokalita Gunvor v Europoort Rotterdam je jednou z několika evropských lokalit, které společnost Air Products plánuje pro vybudování terminálu pro dovoz ekologického vodíku. Nabízí strategický přístup pro příjem zeleného čpavku z velkých míst výroby zeleného vodíku provozovaných společností Air Products a jejími partnery z projektů po celém světě.

SOUVISEJÍCÍ: Vodíkové vlaky: Německo provozuje první síť

Zelený čpavek bude přeměněn na vodík a distribuován na trhy v Evropě, včetně Nizozemska, Německa a Belgie. Společnosti Air Products a Gunvor mají prokazatelnou spolehlivost a bezpečnost a zavázaly se poskytovat prvotřídní výkony v oblasti bezpečnosti osob a procesů.

Přínosy pro nizozemské hospodářství
Nezávislá analýza společnosti CE Delft ukázala, že projekt v konečném důsledku přinese nepřímé ekonomické přínosy ve výši 260-425 milionů EUR, což vyústí v tisíce nových pracovních míst v nadcházejících letech. Úspory emisí oxidu uhličitého (CO₂) v odvětví dopravy spolu s přínosem snížení dalších škodlivých emisí by do roku 2030 vytvořily celkový přínos pro životní prostředí v hodnotě více než 100 milionů EUR.

zdroj: tisková zpráva

The post V Rotterdamu vznikne terminál na dovoz zeleného vodíku first appeared on Hybrid.cz.