Vědci využívají OLED technologie ke kultivaci řas

Téměř každý badatel se někdy zabýval myšlenkou na zpracování odpadu prospěšným způsobem. Skupina vědců nyní objevila způsob jak zpracovat oxid uhličitý pomocí řas.

Vědci z Technické univerzity v Drážďanech a z Fraunhofer COMEDD se v tomto celosvětově unikátním projektu pustili do vývoje bioreaktoru sloužícího k pěstování mikroskopických řas, které spotřebovávají oxid uhličitý a přeměňují ho na proteiny, barviva či lékařské substance (dle druhu použité řasy). Výzkumníci pracují především na metodě, která by tento všestranný proces zefektivnila. Vnitřek bioreaktoru bude pokryt vrstvou OLED, které vyzařuje světlo na specifických vlnových délkách a tím dochází ke stimulování řas a urychlení fotosyntézy.

OLED mohou být vyrobeny prakticky v jakémkoliv tvaru a je pro ně charakteristická plochá konstrukce o tloušťce menší než 200 nm. Díky tomu mohou být začleněny do různých substrátů, jakými jsou sklo, kov či fólie a umožní tak inženýrům realizovat nové modely bioreaktorů nezávisle na předchozích omezeních.

Výzkumné fotobioreaktory budou zatím vyráběny pouze v malých velikostech (asi jako krabička cigaret), které umožní detailně sledovat procesy probíhající uvnitř.

Tento výzkumný projekt je financován z prostředků Saského státního ministerstva pro vysokoškolské vzdělávání, výzkum a umění 670.000 Eury v rámci financování s označením 4-7531.60/29/16 a má dobu trvání 20 měsíců.

Zdroj: ledinside.com