Veřejné osvětlení může nepřímo narušovat opylení rostlin

Lidé po celém světě si stále více uvědomují negativní dopady umělého světla na lidský organismus a volně žijící živočichy. Nová studie vedená vědci z univerzit v Newcastlu a Yorku prokázala, že by bylo vhodné na část noci osvětlení vypínat. Díky tomu by se uchoval přirozený cyklus přírody.

Kromě včel se na procesu opylování podílí i noční můry. Ty jsou ovšem osvětlením přitahovány ke zdroji a celý cyklus je výrazně narušen. Noční opylovači jsou klíčoví pro produkci potravin, neboť opylují rostliny jako je hrášek, sója či řepka olejná.

Dle vyjádření Dr. Darren Evanse, profesora podílejícího se na studii, je prokázáno, že světelné znečištění významně mění aktivitu nočních můr, což zase narušuje jejich roli opylovačů.

Výzkumný tým srovnal dopad řady scénářů na opylování květů pod pouličním osvětlením. Jednalo se o oba typy osvětlení (HPS i LED), kdy jednou svítilo celou noc nebo bylo vypnuto po půlnoci. Výsledky byly porovnány s opylováním za přirozené tmy. Výzkum ukázal, že plné noční osvětlení vedlo k největšímu ekologickému narušení, zatímco zhasnuté osvětlení na část noci narušilo opylování rostlin jen minimálně. Zajímavá je také informace o nulových rozdílech v ekologickém narušení mezi osvětlením LED a HPS.

Zdroj: ledinside.com