Větrné elektrárny budou obci na Frýdlantsku generovat příjmy

Z provozu větrné elektrárny mohou lidé a obce na Frýdlantsku nově získat procenta z obratu. Horní Řasnice chystá referendum.

Bonus za vyšší výkupní ceny elektřiny pro obce a návrh na zřízení fondu pro občany nabízí Horní a Dolní Řasnici a Krásnému Lesu na Frýdlantsku investor chystané větrné elektrárny. Vyplývá to z jednání mezi společností W.E.B Větrná energie a vedením obcí, která přišla po stabilizaci cen na energetickém trhu a přepočítání celého projektu. S prvním kolem prezidentských voleb pořádá Horní Řasnice k výstavbě větrného parku referendum, k jeho vyhlášení přesvědčují odpůrci občany i v ostatních obcích.

Poté, co v létě okamžité ceny energií vystoupaly k hranici 25 000 Kč za megawatthodinu, nyní se na burze pohybují okolo 3 000 Kč/MWh pro rok 2026. To je zároveň nejbližší rok, ve kterém by větrníky začaly dodávat do sítě. „Rozkolísaný trh s elektřinou se částečně uklidnil a umožnil nám realisticky přepočítat nabídku pro obce. Obcím nadále zaručujeme garantovanou odměnu 400 tisíc ročně za každý větrník, kterou navýšíme o bonus z obratu v případě vyšších výkupních cen na trhu,“ vysvětluje jednatelka společnosti W.E.B Větrná energie Michaela Lužová.

SOUVISEJÍCÍ: Británie má rekord: větrné elektrárny dosáhly výkonu 20,9 GW

Hranicí, nad kterou začne společnost vyplácet bonusy, je výkupní cena 2 000 Kč za megawatthodinu. „Pokud tedy výkupní cena stoupne například na 2 250 Kč, dostane obec za každou elektrárnu na svém území o více než 40 000 korun navíc oproti dnešku. Další peníze vložíme do fondu, z něhož při této ceně elektřiny získá každá domácnost ročně přes 9 000 Kč,“ ilustruje Lužová. Podrobnosti o chystaném projektu najdou zájemci na webu www.vetrnyparkrasnice.cz

Větrný park odsouhlasili obyvatelé v anketě, odpor podněcuje konkurenční nabídka

Lidé v obcích přitom o projektu vědí už od roku 2019, kdy společnost W.E.B Větrná energie oslovila obce se záměrem vybudovat větrný park. Ty na základě nabídnutých podmínek vyhlásily anketu, v níž obyvatelé většinově výstavbu schválili. „Anketa byla otevřena několik dní, možnost vyjádřit se měli všichni. Výsledek byl přitom zcela jasný, u nás bylo pro 71 % hlasujících při účasti více než dvou třetin oprávněných voličů, v Krásném Lese se pro větrný park vyslovilo 77 % hlasujících,“ shrnuje Radek Haloun, starosta Horní Řasnice.

V Dolní Řasnici hlasovalo 80 % občanů nad 18 let, pro větrný park se vyslovilo 82 % z nich. Na základě širokého souhlasu podepsaly obce se společností W.E.B závazné smlouvy a ta začala s přípravou projektu. Letos se však proti plánovanému parku zvedl silný odpor.

„Ačkoliv jsme roky aktivně komunikovali svůj záměr, v létě se objevilo pár jednotlivců, kteří se snaží místní přesvědčit o zrušení spolupráce s námi. Otázky vzbuzuje fakt, že odpůrcům jde o zastavení právě našeho projektu, větrníky od jiného investora by jim nevadily. Konkurenční nabídka přitom existuje, od firmy založené letos v květnu, bez historie a zkušeností. Odměny, které slibuje konkurence, jsou ale zcela nereálné. Nabídka vychází z extrémně vysokých cen elektřiny, které panovaly krátký čas během letošní krize. Dlouhodobé ceny elektřiny na této úrovni by kompletně podřezaly ekonomiku, proto jejich sliby považujeme za nesplnitelné a populistické,“ říká Lužová.

Projekt by navíc konkurence podle Lužové ani nemohla postavit, jelikož nemá rezervované odběrné kapacity ani zajištěné pozemky pro stavbu.

Vedení obcí si od větrného parku slibuje významný příspěvek do rozpočtů

Starostové v obcích jsou aktivitou odpůrců znepokojeni. „Je v pořádku, pokud lidé rozhodují o projektu, který vyroste v jejich blízkém okolí. Ale měli by tak činit na základě faktů, čísel a podložených argumentů, ne podle fám a mýtů. Jen na veřejném shromáždění, které odpůrci pořádali na konci léta v Dolní Řasnici, zazněla lež, že větrníků má být jedenáct až třináct, či  tvrzení, že z větrného parku obce nebudou mít žádný užitek. Kromě toho odpůrci projektu přímo na veřejném zasedání zmiňovali, že ví o více projektech, což v tuto chvíli veřejně popírají,“ uvádí starosta Dolní Řasnice Marek Kratochvíl.

Pro obce, které hospodaří s omezenými rozpočty, jsou přitom další příjmy zásadní. „V této komplikované době se nemůžeme spoléhat na jistotu příjmů od státu. Vítáme jakoukoliv možnost, jak rozpočet obcí vylepšit a přispět k naší samostatnosti. Peníze bychom mohli využít třeba na vybudování místního vodovodu, část obyvatel totiž stále spoléhá na studny, což může být v suchých letech velký problém. Mohli bychom také konečně zajistit parkování u školy,“ vypočítává Stanislava Piněvská, starostka Krásného Lesa, v jejímž katastru má stát jeden z větrníků.

zdroj: tisková zpráva, foto + graf: W.E.B Větrná energie

The post Větrné elektrárny budou obci na Frýdlantsku generovat příjmy first appeared on Hybrid.cz.