Vídeň finančně pomůže lidem s účty za energii

Vídeňská radnice se rozhodla pomoct svým obyvatelům s vysokými cenami energií. Finanční pomoc v hodnotě zhruba pěti tisíc korun bude připsána na účet dvěma třetinám všech vídeňských domácností.

Na energetický bonus vyčlenilo město celkem 130 miliónů eur. Kromě energetického bonusu pomáhá vídeňský magistrát dalšími třemi nástroji včetně dotace na přechod na obnovitelné zdroje. Na energetický bonus v hodnotě 200 euro (asi 5 000 Kč) dosáhnou podle slov vídeňského starosty asi dvě třetiny vídeňských domácností. Pomoc, na kterou město vyčlenilo celkem 130 miliónů eur, bude domácnostem, které si o ni zažádají, převedena na bankovní účet do konce roku. 

Energetický bonus ovšem není jedinou pomocí, ale již čtvrtým městským opatřením. První pomocí, kterou Vídeň představila, byla přímá pomoc nejvíce ohroženým skupinám, kterým bude v nejbližší době na účet převedeno 200 euro bez nutnosti vyplňování žádosti. Druhým opatřením, které má Vídeňanům ulehčit v současné krizi život, byla spoluúčast města na zaplacení účtů za energie a jejich nedoplatků. Na tu podle vídeňského magistrátu dosáhne asi 210 tisíc domácností.

Žádost o spoluúčast v max. výši 500 euro mohou obyvatelé Vídně podat přímo u dodavetele energií. Třetím opatřením jsou pak dotace na zateplení budovy, stavbu nového energeticky nenáročného domu nebo na přechod na obnovitelné energie. Čtvrým a zatím posledním opatřením je zmíněný energetický bonus. Nejvíce ohrožené domácnosti tak mohou od města získat pomoc ve výši až 1 000 euro, necelých 25 tisíc Kč.

zdroj: tisková zpráva

The post Vídeň finančně pomůže lidem s účty za energii first appeared on Hybrid.cz.