Vídeň vytvořila z půl století starého bytového domu pasivní budovu

Vídeňská radnice nedávno dokončila obsáhlou modelovou rekonstrukci obecního domu. Výsledek? Požadavky na vytápění klesly o více než 90 %, zlepšila se ochrana před sluncem i hlukem z ulice a na bytovce vyrostly i solární panely. Výše nájmu přitom zůstala stále stejná, finance poskytlo město a speciální fond EU.

Rekonstrukce bytového domu Hütteldorfer Straße 252, který vyrostl ve východní části Vídně v letech 1969 – 1971, začala v srpnu 2018. Jednou ze zásadních proměn se stala kvalitní tepelná izolace, díky které klesly nároky na vytápění o 91 % na 9,50 kWh/m2 ročně, uvedl vídeňský magistrát. Kvůli umístění na frekventované ulici s tramvajovým provozem radnice nechala zlepšit i zvukovou izolaci. Na domě navíc vyrostly i solární panely a objekt vylepšila i nová sluneční ochrana.

„Poprvé v mezinárodním měřítku vznikl rekonstrukcí obecní budovy pasivní dům,“ představila rekonstrukci vídeňská radní pro bytovou výstavbu Kathrin Gaal. Podle političky se jedná o působivou kombinaci dostupného bydlení a ekologické udržitelnosti. „Vznikla tím absolutní win-win-win situace: enormní nárůst energetické efektivity ušetří nájemcům velkou část nákladů na energie, díky lepšímu vnitřnímu klimatu a snížené hlukové zátěži se zvýšila kvalita života, a díky redukci CO2 se snížily dopady na životní prostředí,“ vyzdvihla zástupkyně vídeňského starosty.

Byty ve dvou blocích byly také vybaveny aktivním větráním s rekuperací tepla. Systém snižuje potřebu větrání a pomáhá udržovat teplotu v bytě. Dům získal i regulaci vysoké vlhkosti. Energii dodává fotovoltaika. Ta napájí i prádelnu a osvětlení vnitřních prostor, přebytky dodává do sítě.

Do skleněné fasády přibyla lepenková voština. V zimě díky menší výšce Slunce nad obzorem vyrovnává teplotní rozdíly mezi vnitřní a vnější částí fasády a v létě, kdy sluneční paprsky dopadají z vyšší výšky, plní plástvovitá struktura stínící funkci, kterou ještě podporuje zabudované odvětrávání. Obložení tvoří různé druhy materiálů, tedy měkké zateplení a tvrdá dřevěná konstrukce, což zvyšuje ochranu před hlukem. Novým prvkem světelné i hlukové izolace jsou také trojitá okna ze dřeva a hliníku, doplněná žaluziemi.

Proměnu zástupci Vídně označují za ukázkovou rekonstrukci obecního domu z konce šedesátých let na obytnou budovu, která odpovídá standardům pasivních domů. Právě podobné přestavby obecních domů hrají významnou roli v klimatických plánech rakouské metropole, která počítá s dosažením uhlíkové neutrality do roku 2040.

Nájemci všech 56 bytů podle radnice navíc nemuseli nést žádné vícenáklady, a naopak mohou díky zateplení a instalaci solárních panelů znatelně ušetřit – zpráva radnice cituje dlouholetého obyvatele, kterému se vrátilo několik stovek euro za zálohy na topení. Finance pro rekonstrukci poskytla vedle vídeňského fondu pro rekonstrukce bytových domů wohnfonds_wien i Evropská unie z projektu EU-GUGLE (European cities serving as Green Urban Gate towards Leadership in sustainable Energy). Ten se zaměřuje se právě na podobné ukázkové projekty nízkoenergetických přestaveb a celoevropskou výměnu zkušeností.

zdroj: tisková zpráva

The post Vídeň vytvořila z půl století starého bytového domu pasivní budovu first appeared on Hybrid.cz.