Vize roku 2045: Rozdíl mezi lidmi a roboty se smaže

tisková zpráva společnosti Kaspersky Lab

Na konci loňského roku analytici Kaspersky Lab přinesli předpověď kybernetických hrozeb pro letošní rok. Na začátku roku 2015 se podívali ještě dál – konkrétně do digitální reality v roce 2045. Chtějí tak upozornit na třicetileté výročí, kdy se osobní počítač začal pomalu využívat v běžném životě.

„Není úplně snadné kvůli současnému tempu vývoje IT přesně předpovědět, kde budeme za pár desetiletí. Nicméně je jasné, že se každým rokem technologie budou stávat chytřejšími a lidé s nimi budou muset držet krok. Můžeme si být jistí, že kyberzločinci budou pokračovat ve snahách využít nové výdobytky v IT ke svým pochybným účelům. Ale ať svět bude za 30 let vypadat jakkoliv, měli bychom pracovat už dnes na tom, jak bude pohodlný, bezpečný a zdravý,“ zamýšlí se Alexandr Gostěv, vedoucí analytik Kaspersky Lab.

Roboti všude
Evergreenem předpovědí v jakékoliv moderní době jsou roboti – budou sloužit miliardám lidí a zastanou těžkou a rutinní práci. Lidé budou zlepšovat software a IT průmysl se stane středobodem vývoje programů pro roboty, stejně jako je nyní pro vývoj aplikací ke stažení a instalaci.

Mechaničtí lidé
Do určité míry se hranice mezi lidmi a roboty smaže. K transplantacím se začnou rutinně využívat elektronicky ovládané umělé orgány a protézy. Nanoboti proniknou hluboko do těla, aby dopravili léky do nemocných buněk a prováděli mikroskopické operace. Speciální senzory budou monitorovat zdraví lidí a vysílat svá zjištění do cloudového úložiště, kde se k nim dostane místní lékař. To vše povede k podstatnému prodloužení průměrného věku.

Chytré domovy
Lidé budou stále častěji žít v chytrých automatizovaných domovech. Software, který bude dům řídit, se postará o energie, vodu, jídlo a zásoby. Jedinou starostí jeho obyvatel bude dostatek peněz na kontě k zaplacení účtů.

Hyperinteligence
Naše digitální alter ego bude konečně skutečností. V rámci jediné celosvětové infrastruktury bude schopné samoregulace a zapojení se do správy života na planetě. Systém bude fungovat podobně jako dnešní TOR – nejaktivnější a nejvýkonnější uživatelé získají oprávnění moderátora. Systém bude nastaven na rozdělování zdrojů mezi lidmi, prevenci ozbrojených konfliktů a další humanitární činnosti.

Tisk ve 3D – rychle a levně
Produkce některých věcí už nebude více zapotřebí. Místo toho nám 3D tiskárny umožní navrhnout a vytvořit, co budeme potřebovat, od domácích předmětů, jako je nádobí a oděvy, po cihly budoucího domova.

Už žádné počítače
Osobní počítač možná celý IT boom spustil, ale v roce 2045 jej možná uvidíme už jen v muzeu. Nebude třeba jeden nástroj ke zpracování dat, což vlastně počítač dělá. Bude existovat velká řada chytrých zařízení, která jeho úlohu přeberou. Například finanční analýzy provede server ovládaný danou organizací pomocí elektronických dokumentů, ne účetní s osobním počítačem.

Technofobie
Ne každý ale bude z nového robotického světa nadšený. Noví luddité se vzepřou vývoji chytrých domovů, automatizovanému životnímu stylu a robotům. To povede k tomu, že některé druhy práce se budou dělat bez jakéhokoliv napojení na digitální svět.