Vláda letos vyhlásila sedm nových kulturních památek

Na základě návrhů ministerstva kultury vláda letos schválila sedm nových kulturních památek. Ty podle ministerstva spojuje jejich role při významných dějinných událostech. „Dokumentují nejdůležitější etapy historie úsilí občanů Československa o svobodu a demokracii,“ uvedlo ministerstvo.

Hlavním kritériem výběru památek nebyly tentokrát hodnoty architektonické a umělecké, ale především památky charakteru obecně symbolického – pamětního. „V době, kdy si Česko připomíná třicet let od pádu komunismu, se tak mezi národní kulturní památky zařadila zejména místa spojená jak s komunismem a vpádem vojsk Varšavské smlouvy, tak s nacistickou okupací. Jedná se o trvalé morální symboly svobody a demokracie, reflektující statečné úsilí a boj jednotlivců i široké veřejnosti o uhájení křehkých principů svobody, demokracie a nezávislosti ve 20. století, sdělilo ministerstvo kultury.

Národní kulturní památky jsou vyhlašovány už od roku 1962. V současnosti jich je zapsáno na 300 od těch nejstarších (archeologické naleziště Dolní Věstonice či hradiště a keltské oppidum Závist) přes památky středověké (Karlův most, Anežský klášter, hrad Pernštejn) a novověké (zámek Opočno, jízdárna ve Světcích u Tachova nebo vila Tugendhat v Brně) až po památky z konce 20. století (hotel a televizní vysílač na Ještědu). Za nové národní kulturní památky v roce 2019 byly prohlášeny:

1) Hrobka T. G. Masaryka v Lánech (symbol úsilí a boje o vznik samostatného Československa)

2) Hlávkova studentská kolej v Praze (symbol úsilí studentů o uhájení svobody a demokracie proti německým okupantům 17. listopadu 1939, Jan Opletal)

3) Kostel sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze (poslední útočiště parašutistů, účastníků Operace Anthropoid, po atentátu na Reinharda Heydricha v květnu 1942)

4) Zámeček v Pardubičkách – Larischova vila (jeden z významných symbolů československého odboje, kde byli vězněni, vyslýcháni a popraveni obyvatelé obce Ležáky)

5) Budova Československého rozhlasu v Praze (symbol boje proti okupantům v roce 1945 a 1968)

6) Náhrobek Jana Palacha na Olšanských hřbitovech v Praze od sochaře Olbrama Zoubka (symbol Palachovy oběti 16. ledna 1969 po okupaci Československa v roce 1968)

7) Náhrobek Jana Zajíce na hřbitově ve Vítkově od sochaře Olbrama Zoubka (symbol Zajícovy oběti 25. února 1969 po okupaci Československa v roce 1968)