Vláda musí s novelou ke komunitní energetice přestat otálet

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) novelu ke komunitní energetice opět nepředložilo. Slibuje ji přitom od června a sám ministr Jozef Síkela nedávno označil komunitní energetiku za svou prioritu. Podle informací Unie komunitní energetiky (UKEN) je novela velmi precizně připravená a s takovou právní úpravou by se Česko stalo průkopníkem komunitní energetiky v Evropské unii. 

Připravený návrh novely ke komunitní energetice prý na poslední chvíli z nám neznámých důvodů zastavil sám ministr Síkela. Riskuje tak, že nedodrží nejen termín přípravy novely do konce října, který osobně uvedl, ale také vládní prohlášení, které dává termín přípravy vládního návrhu novely do konce roku.

Jozef Síkela, ministr za stranu, která si bere starosty do svého názvu, dával městům, obcím i lidem naději na vlastní levnou energii a cestu z energetické krize jen proto, aby je na poslední chvíli zklamal. Neexistuje žádný transparentní důvod, proč novelu stopnout před meziresortem, když na ní měsíce pracovali právníci, odborníci i Síkelovo ministerstvo.” Uvedl Ondřej Pašek, expert na energetiku a dotace Hnutí DUHA a vedoucí dotační pracovní skupiny Unie komunitní energetiky (UKEN).

Podle právničky UKEN Elišky Beranové je ale návrh velice propracovaný a měl by konkrétní pozitivní dopady pro české občany. “Návrh MPO dokonce napravuje některé nedostatky a obecné formulace, kterými trpí evropské směrnice, což zkomplikovalo jejich transpozici v řadě členských států. Česká republika se bývala mohla stát doslova průkopníkem, žádný jiný stát EU nemá tak kvalitní a propracovanou právní úpravu sdílení elektřiny. Situace, kdy například škola v létě rozesílá elektřinu do nedalekého domu s pečovatelskou službou, na obecní úřad nebo jednotlivým domácnostem, se ale odsouvá na neurčito.”

Poslední vývoj značí, že návrh dlouho připravované proměny české energetiky zůstane pouze na papíře. Pro UKEN je to nepřijatelná situace. Po měsících slibů, že se na komunitní energetice se pracuje a vládní prioritou je zajistit bezpečné a cenově dostupné dodávky energie, se řada obcí, místních akčních skupin i developerů pustila do přípravy projektů. Ty jsou teď ohroženy. “V Trojanovicích máme už nachystaný projekt, k jehož fungování potřebujeme kvalitně ošetřené možnosti sdílení elektřiny,“ potvrzuje starosta Jiří Novotný.

Neustálé průtahy s novelou zákona ke komunitní energetice jsou nepřípustné a brzdí celkový rozvoj města a obcí. Ty musí mít jistotu, že mohou budovat lokální obnovitelné zdroje elektrické energie a do energetických společenství zapojovat i občany. Klíčové je sdílení elektrické energie a její využití v místě výroby, jenom tak obce a její obyvatelé nejefektivněji využijí lokální zdroje,“ doplnil Milan Kazda, starosta obce Kněžice a zástupce SMS ČR.

Na poslaneckém semináři Elišky Olšákové pod záštitou Podvýboru pro energetiku na téma Komunitní energetika a novela energetického zákona ministr Jozef Síkela 22. 9. 2022 pronesl: “Komunitní energetika ve své definici je moderní způsob pořizování elektřiny pro soukromé nebo veřejné účely, který by měl být a je levnější než nákup od komerčních dodavatelů. Její podstatou je samovýroba elektřiny, jejíž výhody a nevýhody se minimalizují právě zapojením většího počtu subjektů v rámci určité komunity.” a “Legislativně bychom to chtěli mít ošetřeno do konce roku.”

K podivnému zdržení se aktuálně vyjádřil také Jan Krčmář, výkonný ředitel Solární asociace:

“Jsme zklamáni z toho, že byl na poslední chvíli stažen dlouho očekávaný balíček Lex OZEe 2, který měl kromě zavedení energetických komunit obsahovat i další klíčové změny zákonů nutných pro budoucí rozvoj obnovitelných zdrojů v Česku. Nové zdroje reálně pomohou snížit jak cenu elektřiny na trhu, tak závislost na ruském plynu a mají potenciál pomoci milionům lidí a českému průmyslu. Dnes je však zdržují nesmyslné překážky při povolovacích procesech. Novela zákona, která byla ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu po měsících diskuzí napříč sektorem energetiky dobře připravená, reagovala na současnou situaci na trhu s elektřinou a válku v Ukrajině. Věříme, že se podaří alespoň některé změny, na kterých je široká dohoda, schválit v legislativním procesu s tou důležitostí a urgencí, kterou si kvůli válce a energetické krizi zaslouží.“

zdroj: tisková zpráva

The post Vláda musí s novelou ke komunitní energetice přestat otálet first appeared on Hybrid.cz.