Vodíkový autobus bude v Mostě tři dny vozit cestující na lince 17

Vodíkový autobus nabídne umožní vyzkoušet jízdu inovativním dopravním prostředkem cestujícím v Mostě už začátkem příštího týdne. Ve dnech 6.–8. prosince zde totiž bude na lince č. 17 probíhat testování autobusu na vodík. Testování se uskuteční díky zapojení České vodíkové technologické platformy (HYTEP) do celoevropského projektu JIVE 2, který má za cíl dostat do ulic evropských měst až 310 ekologických, bezemisních vodíkových autobusů.

Vodíkový autobus společnosti CaetanoBus, který byl zkonstruován ve spolupráci se společností Toyota, bude zařazen do běžného provozu městské hromadné dopravy a denně ujede zhruba 200 kilometrů. Na lince číslo 17 bude v provozu od úterý 6. do čtvrtka 8. prosince od 8 do 17 hodin. 

„Máme velkou radost, že se podařilo dostat celoevropský projekt JIVE 2 i do České republiky. Věříme, že demonstrace ukáže výhody vodíkového pohonu pro městskou hromadnou dopravu,“ zmínil Aleš Doucek, předseda představenstva České vodíkové technologické platformy (HYTEP). Výsledky testování budou k dispozici i dalším městům a mohou posloužit k lepší informovanosti jak lokálně, tak celorepublikově. 

„Organizaci zajišťuje HYTEP společně s Hospodářskou a sociální radou Ústeckého kraje. Autobus bude plněn vodíkem, který zajistí společnost Messer Technogas, a to pomocí mobilní plnicí stanice,“ uzavřel Jan Sochor, analytik České vodíkové technologické platformy (HYTEP).

Autobus poháněný vodíkem v průběhu října a listopadu testovali již ve Slovinsku a Chorvatsku, v průběhu prosince bude testován v Mostě a Ostravě a po Novém roce zamíří na Slovensko.

zdroj: tisková zpráva

The post Vodíkový autobus bude v Mostě tři dny vozit cestující na lince 17 first appeared on Hybrid.cz.