Volkswagen investuje do poslední generace spalovacích motorů

Koncern Volkswagen vykázal solidní celoroční výsledky za rok 2022, a to navzdory globálním problémům. Provozní zisk před započtením zvláštních položek dosáhl 22,5 mld. euro, o 13 % více než v roce 2021.

Přestože celkový počet dodaných vozů v roce 2022 klesl o 7 % na 8,3 milionu, koncern Volkswagen má i nadále dobrou pozici pro budoucí růst. Provozní marže před započtením zvláštních položek vzrostla v roce 2022 na 8,1 %, což odráží pokračující cenovou disciplínu koncernu a pokrok v oblasti nákladů.

Čistý peněžní tok automobilové divize se snížil na 4,8 mld., což bylo způsobeno nárůstem pracovního kapitálu v důsledku problémů s dodavatelským řetězcem a logistikou, zejména ke konci roku. V průběhu roku 2023 by se tento efekt měl do značné míry obrátit a posílit čistou likviditu automobilové divize.

Díky vysokému počtu objednávek ve výši 1,8 milionu vozů a jedinečnému produktovému portfoliu si skupina udržuje silnou pozici a očekává, že v roce 2023 by se měly postupně zmírňovat problémy v dodavatelském řetězci.

SOUVISEJÍCÍ: Volkswagen rekvalifikuje 22 000 zaměstnanců na elektromobilitu – s pomocí únikových her

Čistá likvidita automobilové divize se na konci roku 2022 zvýšila na 43 miliard eur, k čemuž přispělo IPO společnosti Porsche AG. Celkově plánuje Volkswagen v letech 2023-2027 investovat 180 mld. euro do nejatraktivnějších zdrojů zisku, mezi něž patří zejména baterie, růst přítomnosti v regionu Severní Ameriky, zvyšování konkurenceschopnosti v oblasti digitalizace a produktů v Číně, jakož i další rozvoj špičkového produktového portfolia Skupiny.

Více než dvě třetiny (68 %) investic budou směřovat do budoucích oblastí digitalizace a elektrifikace. V minulém pětiletém plánu to bylo 56 %. Již v roce 2025 má být každé páté celosvětově prodané vozidlo s plně elektrickým pohonem.

Hlavním důvodem nárůstu investic je až 15 miliard eur vyčleněných na výstavbu továren na výrobu článků společností PowerCo, která se zabývá výrobou baterií, a počáteční výdaje na zajištění surovin v rámci realizace strategie výroby baterií. Očekává se, že do roku 2030 bude společnost PowerCo dosahovat ročních tržeb ve výši více než 20 miliard euro. Kromě toho budou probíhat investice do poslední generace spalovacích motorů. Vrcholu investic se očekává v roce 2025, poté budou průběžně klesat.

zdroj: tisková zpráva

The post Volkswagen investuje do poslední generace spalovacích motorů first appeared on Hybrid.cz.