Volkswagen potvrdil elektromobily Artemis a ID. California

Výrobnímu závodu značky Volkswagen Užitkové vozy v Hannoveru byla potvrzena produkce prvních vozidel z projektu Artemis a karoserií pro vozy Bentley.

Dozorčí rada společnosti Volkswagen AG schválila na svém zasedání výrobu prvních vozidel z projektu Artemis a produkci karoserií pro nový model značky Bentley ve výrobním závodě značky Volkswagen Užitkové vozy v Hannoveru. Dozorčí rada kromě toho uvolnila prostředky na investice do elektromobilu pro volný čas ID. California a dalších variant modelů značky Volkswagen Užitkové vozy. Díky uvedeným rozhodnutím je zajištěno vytížení výroby v hlavním závodě značky Volkswagen Užitkové vozy, a tím i zachování příslušných pracovních míst, až do konce desetiletí.

„Aktuální rozhodnutí dozorčí rady potvrzují směřování značky Volkswagen Užitkové vozy. Závod v Hannoveru rozšiřujeme pro výrobu automobilů více značek se zaměřením na vyspělé technologie a současně posilujeme naši vlastní paletu užitkových modelů. A také investujeme do vývoje trvale udržitelného rozšíření naší úspěšné modelové řady California,“ vysvětluje Dr. Carsten Intra, předseda představenstva značky Volkswagen Užitkové vozy. „Díky dohodě s naší podnikovou radou v rámci aktuálně platné smlouvy o výrobním programu tak zajistíme vytížení výroby. Nejdůležitější je však to, že je tím zabezpečeno také zachování pracovních míst našich zaměstnanců.“

Již od léta probíhají v Hannoveru v souladu s plánem práce na výstavbě nové montážní linky, na níž bude výroba spuštěna v roce 2025. Původně se v Hannoveru počítalo s výrobou jak prémiových elektromobilů Audi a Porsche, tak i karoserií pro nový model značky Bentley. Vzhledem k tomu, že se značka Porsche rozhodla použít pro své plánované modely jinou platformu, jejíž výroba je nyní situována ve Stöckenu, nebylo by možno při jejich výrobě v Hannoveru využít téměř žádné smysluplné synergie.

Výstavba dvou nových montážních linek pro různé platformy by tak nepřinesla zefektivnění výroby. V Hannoveru se bude i nadále vyrábět nový Multivan, představený v letošním roce, a T6.1. Od příštího roku k nim přibude ID. Buzz v osobní verzi i v užitkové variantě Cargo. Dále bude následovat také výroba modelu ID. California, potvrzená výroba vozů z projektu Artemis a produkce karoserií pro nový model Bentley.

Bertina Murkovicová, předsedkyně podnikové rady značky Volkswagen Užitkové vozy, vysvětluje: „Po zklamání ze změny plánů značky Porsche, týkajících se výrobního závodu Hannover, jsme se nyní dohodli na investicích zajišťujících vytížení výroby v Hannoveru, a na strategických perspektivách pro značku Volkswagen Užitkové vozy. Další dobrou zprávou pro Hannover je vývoj varianty modelu ID. Buzz i pro segment kempovacích vozů! Velmi pozitivní jsou také rozhodnutí o dalších variantách nového Multivanu. Celkově budeme díky nyní schváleným novým produktům vytíženi do konce tohoto desetiletí. Teď musíme na tuto změnu připravit naše zaměstnance. Těžiště bude v příštích letech spočívat v personální transformaci. Právě pro tuto oblast jsme v naší nové dohodě stanovili zásadní rámec: Jistota zaměstnání je základ! Všichni naleznou přiměřené uplatnění a získají odpovídající kvalifikaci. Navzdory veškerým změnám a všemu, co je vyžaduje, lidé spolupracují, když cítí, že jsou jejich přání a výhrady brány vážně. Naším poselstvím a požadavkem je jistota i v průběhu transformace. To je základem 70. plánovacího kola a naší nové dohody o výrobním programu.“

ID. California rozšíří paletu modelů pro volný čas od značky Volkswagen Užitkové vozy

Modely Volkswagen California pro volný čas se již mnoho let těší mimořádné oblibě a velké poptávce zákazníků v mnoha zemích světa. Nedávno rozšířil tuto modelovou řadu nový Caddy California jako mikrokempovací vůz. Objednávky modelů California v uplynulých měsících nepřetržitě a výrazně rostly navzdory náročné situaci na trhu. Po schválení dozorčí radou zahájí nyní Volkswagen Užitkové vozy vývoj dalšího člena rodiny California pro druhou polovinu tohoto desetiletí: „ID. California na základě modelu ID. Buzz spojí přetrvávající trend trávení volného času na cestách s trvale udržitelnou mobilitou s neutrální bilancí emisí CO2. Made by Volkswagen Užitkové vozy!“ říká Carsten Intra.

Dohoda o výrobním programu přináší jistotu zachování pracovních míst

„Toto ozhodnutí umožnil až nový dodatek k dohodě o výrobním programu platné od roku 2018, který jsme nyní uzavřeli s podnikovou radou,“ vysvětluje Dr. Astrid Fontaineová, členka představenstva odpovědná za personalistiku a transformaci značky Volkswagen Užitkové vozy. „Za to děkuji všem zúčastněným. Díky této dohodě můžeme ve výrobním závodě Hannover i nadále vyloučit rušení pracovních míst z provozních důvodů, a to až do konce roku 2029, a garantovat tak více než 10 000 pracovních míst. Pro úspěšnou realizaci zásadní transformace značky Volkswagen Užitkové vozy jsou v nadcházejících letech mezi zaměstnanci nezbytné důležité změny. Digitalizace světa práce a elektrifikace produktů povedou k tomu, že se pracovní činnosti budou i nadále zásadně měnit – některé činnosti již nebudou zapotřebí, místo nich přijdou nové. Od příštího roku až do konce desetiletí investujeme proto dalších 21 milionů eur, abychom náš tým zvyšováním kvalifikace připravili na nové úkoly a budoucnost.“

Značka Volkswagen Užitkové vozy:

Celkem 24 000 zaměstnanců vyrábí v závodech Hannover (D), Poznań (PL), Września (PL) a Pacheco (ARG) modelové řady Transporter, Caddy, Crafter a Amarok a od roku 2022 k nim přibude ID. BUZZ – výhradně elektricky poháněná verze ikonického modelu Bulli. Volkswagen Užitkové vozy je v koncernu Volkswagen vůdčí značkou pro autonomní jízdu a poskytování mobility a přepravy jako služby (MaaS – Mobility as a Service; TaaS – Transport as a Service).

zdroj: tisková zpráva

The post Volkswagen potvrdil elektromobily Artemis a ID. California first appeared on Hybrid.cz.