Volkswagen představuje na e-Salonu elektrický kombík ID. Space Vizzion

Volkswagen rozšiřuje rodinu elektromobilů ID.: ID. Buzz a ID. Buzz Cargo slaví spolu se studií ID. SPACE VIZZION českou výstavní premiéru.

Porsche Česká republika, největší importér osobních a užitkových vozů do ČR, představuje na veletrhu e-SALON, který se koná v Praze od 10. do 13. listopadu 2022, inovativní produkty koncernu Volkswagen pro mobilitu s nulovými emisemi. Největšími hvězdami expozice budou poprvé v České republice vystavované modely Volkswagen ID. Buzz a ID. Buzz Cargo spolu se studií Volkswagen ID. SPACE VIZZION, jež je předobrazem jednoho z připravovaných přírůstků do rodiny elektricky poháněných modelů ID.

Elektrická dodávka Volkswagen ID. Buzz. foto: Volkswagen

Značka CUPRA láká na zážitky ze sportovní jízdy nejvýkonnější verzí elektromobilu Born s paketem e-Boost. S elektromobilitou úzce souvisí také nabíjení. Odpovědí společnosti Porsche Česká republika je široké portfolio produktů a služeb značky MOON, která dá na e-SALONu v Letňanech nahlédnout do budoucnosti prototypem obousměrné nástěnné nabíječky a modulárním akumulátorovým systémem pro domácnosti.

SOUVISEJÍCÍ: Volkswagen představí na veletrhu e-SALON 2022 koncepční elektromobil ID. AERO

„Podle údajů Evropské agentury pro životní prostředí byla doprava v roce 2019 druhým největším původcem skleníkových plynů hned po energetice, přičemž více než 70 % emisí připadalo na dopravu silniční,“ říká Jan Hurt, jednatel společnosti Porsche Česká republika, a dodává: „Ruská agrese na Ukrajině a ekonomická válka proti EU navíc přinesly další vážné důsledky naší závislosti na fosilních palivech. V koncernu Volkswagen vidíme jako jedinou reálnou a účinnou cestu ke snížení emisí CO2 elektromobilitu. Bateriový elektromobil má totiž ze všech typů pohonů nejlepší klimatickou bilanci a nejvyšší efektivitu. Přechod na elektromobilitu přitom není otázkou neurčité budoucnosti. Podíl elektromobilů na celkových prodejích v Evropě již dynamicky roste, byť zatím jen na západ od našich hranic. U čistých elektromobilů dosáhl podíl na celkových registracích v EU ve druhém čtvrtletí roku 2022 již 9,9 %, u plug-in hybridů to bylo 8,7 % a u hybridů 22,6 %. A koncern Volkswagen patří mezi hlavní motory tohoto vývoje.“

Koncern Volkswagen pokračuje ve své úspěšné globální elektrické ofenzivě. Počet elektromobilů dodaných zákazníkům v průběhu prvních devíti měsíců letošního roku se zvýšil o 25 % na 366 400 vozů, a to za situace přetrvávajících problémů s dodávkami některých dílů. Podíl bateriových elektromobilů na celkových dodávkách koncernu tak vzrostl už na 6 %, což je o téměř dva procentní body více než v roce 2021.

Volkswagen ID. Space Vizzion. foto: Volkswagen

Největšími trhy jsou Evropa (211 900 elektromobilů), následují Čína (112 700) a USA (28 900). Nejprodávanějšími jsou Volkswagen ID.4/ID.5 se 122 600 vozy. V České republice se za 10 měsíců roku 2022 přiblížil podíl registrací bateriových elektromobilů na celkovém trhu osobních automobilů ke dvěma procentům (celkem 3156 vozů). Přestože je tento ukazatel pětkrát nižší, než je průměr EU, podíl elektromobilů i na českém trhu roste – meziročně o téměř jeden procentní bod. Volkswagen je na českém elektromobilovém trhu nejúspěšnější značkou mezi importéry s 339 registracemi bateriových elektromobilů (2021: 229) a za domácí Škodou druhý absolutně.

„Letošní e-SALON je skvělou příležitostí, abychom široké veřejnosti ukázali, jak daleko jsme již došli v transformaci mobility,“ říká Christoph Grün, jednatel společnosti Porsche Česká republika, a pokračuje: „Inovativní produkty koncernu Volkswagen v naší expozici na e-SALONu jasně dokládají, že přechod na mobilitu s nulovými emisemi myslíme vážně. Některé z nich si mohou zákazníci pořídit již dnes, další uvedeme na trh v blízké budoucnosti. V roce 2023 rozšíří portfolio koncernových elektromobilů modernizovaný Volkswagen ID.3 a zcela nová velká limuzína Volkswagen ID.7 Fastback. Audi představí nové modely Q8 e-tron a Q6 e-tron, první model Audi na nové platformě PPE. CUPRA rozšíří své elektrické portfolio o atraktivní sportovní SUV Tavascan a Volkswagen Užitkové vozy přidá do nabídky prodloužený model ID. Buzz Long. A velkou produktovou ofenzivu připravujeme i pro další roky!“

Značky Volkswagen a Volkswagen Užitkové vozy představují na veletrhu e-SALON kompletní aktuální portfolio svých elektricky poháněných modelů od ID.3 přes ID.4 a ID.5 až po zcela nový ID. Buzz vystavený jak v osobní variantě, tak i v užitkové verzi ID. Buzz Cargo. Velkou pozornost bude přitahovat také studie elektromobilu ID. SPACE VIZZION, která předjímá sériově vyráběný model ID.7 Shooting Brake, s jehož premiérou se počítá v roce 2024.

Stánek Volkswagen na veletrhu e-Salon, který začíná dnes v Praze. foto: Volkswagen

První karosářskou variantou modelové řady ID.7 bude ID.7 Fastback odvozený od koncepčního vozu ID. AERO. Uvedení první čistě elektrické limuzíny v segmentu B na český trh je plánováno na září 2023 a zákazníci se mohou těšit na vstup do zcela nové dimenze elektrické jízdy. Výrobce slibuje výkon až 250 kW, dojezd na jedno nabití až 700 km a rychlé doplňování elektrické energie nabíjecím výkonem až 200 kW.

Na e-SALONu vystavená studie elektromobilu Volkswagen ID. SPACE VIZZION nabízí typické vlastnosti automobilu kategorie „gran turismo“ ve spojení s velkorysým a variabilním vnitřním prostorem SUV. Dominantou interiéru je 15,6“ dotykový displej umístěný volně v prostoru před tělesem digitalizované přístrojové desky s intuitivním ovládáním, jejíž součástí je průhledový displej s rozšířenou realitou.

Technickým základem studie ID. SPACE VIZZION je modulární platforma MEB pro elektromobily koncernu Volkswagen. Elektrický pohon všech kol 4MOTION s celkovým výkonem až 250 kW zajistí za všech podmínek mimořádnou jízdní dynamiku ve spojení s příkladnou bezpečností. Elektrické „gran turismo“ zrychlí z 0 na 100 km/h za pouhých 5,4 sekundy, ale současně nabídne také pozoruhodnou hospodárnost. Optimalizace aerodynamiky se součinitelem aerodynamického odporu vzduchu cx = 0,24 prodloužila dojezd na jedno nabití sady akumulátorů o celkové kapacitě 82 kWh až na 590 km WLTP.

Nový Volkswagen ID. Buzz a ID. Buzz Cargo je jako ikonický Bulli pro novou éru mobility pozoruhodnou fúzí minulosti, současnosti a budoucnosti. Elektrický pohon a promyšlený koncept interiéru umožňuje ještě lepší využití obestavěného prostoru. Osobní verze nabízí variabilní zavazadlový prostor o objemu 1121 až 2205 litrů, zatímco užitková varianta Cargo, ověnčená titulem „International Van of the Year 2023“, poskytuje nákladový prostor o objemu 3,9 m3 a užitečnou hmotnost 650 kg.

Volkswagen činí s modelem ID. Buzz další významný krok na cestě k autonomní jízdě nabídkou 30 vzájemně provázaných asistenčních systémů v čele s nejnovější generací asistenta „Travel Assist se sdílenými daty“ a parkovacího asistenta Plus s pamětí. Stejně jako ostatní modely ID. je i ID. Buzz předáván zákazníkům s neutrální bilancí emisí CO2 a významným podílem recyklovaných materiálů.

Cupra představuje na letošním veletrhu e-Salon model Cupra Born e-Boost. Nejvýkonnější varianta prvního 100% elektrického modelu Cupra se může pochlubit novým softwarem, pozoruhodnými jízdními výkony, dojezdem prodlouženým až na 552 km a ještě snadnějším nabíjením. Elektromotor poskytuje krátkodobě nejvyšší výkon 170 kW (231 k) a točivý moment 310 N.m. Paket e-Boost se na českém trhu dodává ve spojení s akumulátorovou baterií o kapacitě 58 kWh nebo 77 kWh.

Koncern Volkswagen nabízí zákazníkům kromě elektromobilů také veškeré potřebné produkty a služby nezbytné pro jejich provoz. Oblast nabíjení má na starosti značka MOON, která na veletrhu e-SALON 2022 premiérově představí prototyp obousměrné nástěnné nabíječky. Ta umožní nejen nabíjení elektromobilu, ale také přenos elektrické energie opačným směrem, z akumulátorové baterie do elektrické sítě. Elektromobily se tak stanou významnou součástí komplexní energetické sítě schopné regulovat časový nesoulad mezi výrobou elektrické energie z obnovitelných zdrojů a její spotřebou, a budou přispívat ke stabilizaci elektrických rozvodných sítí.

K podobnému účelu bude sloužit také zcela nový modulární akumulátorový systém pro domácnosti, do něhož se budou ukládat přebytky energie z domácí fotovoltaické elektrárny k pozdějšímu využití. Značka MOON tak aktivně vytváří nové možnosti pro ekologické nabíjení elektromobilů, které jsou nezbytným předpokladem pro další urychlování rozvoje e-mobility.

E-Salon 2022 je již čtvrtým ročníkem veletrhu čisté mobility, technologií a řešení pro elektromobilitu, který se koná ve dnech 10. až 13. listopadu 2022 (pro veřejnost od 11. listopadu) na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Návštěvníci se mohou na jednom místě seznámit s nejnovějšími automobily vybavenými elektrickými, hybridními a dalšími ekologickými pohony, a to včetně zkušebních jízd. Veletrh letos nabídne také oborovou sekci e-TECHNOLOGY zaměřenou na doplňkové technologie a řešení pro čistou mobilitu. V rámci veletrhu se uskuteční odborné konference Čistá mobilita a Insurance Summit.

zdroj: tisková zpráva

The post Volkswagen představuje na e-Salonu elektrický kombík ID. Space Vizzion first appeared on Hybrid.cz.