Volvo C40 Recharge: nový elektrický Seveřan

České zastoupení značky Volvo představilo ve dnech 25. a 26. května svůj první výhradně elektrický model Volvo C40 Recharge při jeho oficiální české premiéře.

Crossover s označením Volvo C40 Recharge je pokračovatelem řady kompaktních SUV postavených na modulární platformě CMA určené pro malé modely Volvo. Je prvním vozem švédské automobilky, který je dodáván pouze s čistě elektrickým hnacím ústrojím a současně prvním modelem, kde jsou všechny interiéry provedeny zcela bez použití kůže. 

Mezi charakteristické prvky nového crossoveru patří elegantní snížená střešní linie, nová maska chladiče s krytem v barvě karoserie, pevná panoramatická střecha (součást standardní výbavy), světlomety s pixel technologií či zadní LED světla s uvítacím osvětlením. Unikátní je celoroční sada pneumatik, jež bezpečně zvládnou širší škálu povětrnostních a silničních podmínek než letní nebo zimní pneumatiky. Toto řešení jednak zbavuje zákazníky nutnosti dvakrát ročně měnit pneumatiky a současně snižuje emise CO2, neboť pneumatiky Recharge díky svému aerodynamickému designu snižují spotřebu energie až o 8 %. Aerodynamické jsou rovněž disky vyrobené z lehké slitiny.

Elektromobil Volvo C40 Recharge. foto: Volvo Cars
Elektromobil Volvo C40 Recharge. foto: Volvo Cars

Nové možnosti přináší softwarová nabídka umožňující plynulé začlenění vozu do digitálního života řidiče. Ten po aktivaci softwaru získá plný přístup k integrovaným službám Google a k dalším užitečným funkcím, jež lze instalovat, aktualizovat a doplňovat prostřednictvím nástroje pro jejich vzdálený update (OTA). 

Vůz poskytuje intuitivní uživatelské rozhraní, které vychází z OS Google Android, aktuálně v jeho nejnovější podobě Android Automotive 11. Pokročilé hlasové ovládání zahajované frází „Hey, Google“ umožňuje ovládat funkce klimatizace, navigačního systému a dalších palubních systémů, navést vůz k nejbližší nabíjecí stanici, spustit navigaci do cíle, vytočit požadované telefonní číslo, odeslat textovou zprávu, pustit hudbu a řadu dalších úkonů. Infotainment systém s OS Android a službami Google je na 4 roky včetně aktualizace softwaru vozu vzdáleným přístupem a veškerého potřebného datového provozu v ceně.

Již pátá generace specializované aplikace Volvo On Call umožňuje ovládání celé řady funkcí vozu jednoduše, prostřednictvím chytrého telefonu nebo jiného zařízení – lze nastavit teplotu v kabině před nastoupením do vozu, odemknout/zamknout vůz, nastartovat jej, zahájit jeho nabíjení vzdáleným přístupem nebo třeba prostřednictvím tlačítek ve voze zavolat silniční asistenční službu či tísňovou linku. 

Volvo C40 rovněž představuje stejně chytrá řešení úložného prostoru jako model XC40 – od drobných detailů usnadňujících cestování (výklopný háček, odpadkový koš před loketní opěrkou a úložný box pro krabici s kapesníky pod ní) po úložnou schránku pod podlahou zavazadlového prostoru či možnost podlahu vyklopit a úložný prostor tím rozdělit. 

Model C40 Recharge nabízí jeden z největších balíčků standardní bezpečnostní výbavy na trhu. Ať už jde o nový systém pro předcházení a zmírňování kolizí s funkcí automatického brzdění plnou silou, funkci zabrzdění v křižovatce při hrozící srážce s protijedoucím vozidlem při odbočení, ochranu před srážkou s protijedoucím vozidlem ve vedlejším pruhu, či třeba systém propojené bezpečnosti. 

Vylepšeny byly i prvky tzv. pasivní bezpečnosti včetně zesílení jak konstrukce v prostoru pro cestující, tak spodních deformačních rámů, zabezpečení akumulátoru bezpečnostní klecí či nové klínové konstrukce přispívající ke kompenzaci nárazů. I to přispělo k získání nejvyššího možného hodnocení bezpečnosti americkým institutem IIHS TOP SAFETY PICK+ 2022, stejně jako k udělení plných 5 hvězd v rámci testování Euro NCAP.

Pohonnou jednotku tvoří jeden nebo dva elektromotory; motorizace Recharge Twin s pohonem všech kol nabízí maximální výkon 300 kW a točivý moment 660 Nm, u pohonu předních kol dosahuje výkon max. 170 kW a točivý moment 330 Nm. Elektrická pohonná jednotka nabízí plnou kontrolu nad vozem také díky rekuperačnímu brzdění a funkcí ovládání jedním pedálem.

Soustava akumulátoru je umístěna tak, aby bylo zajištěno nízké těžiště a rovnoměrné rozložení hmotnosti, což přispívá ke stabilní jízdě a předvídatelným reakcím vozu. Vysokonapěťový 400V akumulátor umožňuje kapacitu 78 kWh (pro pohon Recharge 69 kWh) a předpokládaný dojezd až 451 km (WLTP).

Součástí dodávky každého čistě elektrického vozu Volvo C40 Recharge je účet Plugsurfing, jenž poskytuje přístup k jedné z největších a nejmodernějších sítí s více než 270 000 nabíjecích stanic v rámci celé Evropy. Navíc bez nutnosti obvyklého předplatného, jen s využitím jednoduché aplikace (v ČR zatím není plně umožněno) a nabíjecího RFID klíče (karty), který zákazník obdrží spolu s vozem. Navíc lze i v zahraničí platit za nabití v rámci sítě společnosti Plugsurfing prostřednictvím jedné hladce fungující platební brány.

Novinkou je možnost využití dotace Zelená úsporám pro instalaci domácí nabíjecí stanice. Při splnění stanovených podmínek tak lze ušetřit až 60 tisíc korun pro dvě stanice na vlastním pozemku.

Volvo C40 Recharge lze objednat výhradně online v rámci objednávkového systému Site to Store. S vozem získá nový majitel také balíček Volvo Care Offer – silniční asistenční službu Volvo Asistent na dobu 3 let, záruku na samotné vozidlo platící po dobu 3 let (od data dodání vozidla nebo do ujetí 100 000 km, v závislosti na tom, co nastane dříve). Na vysokonapěťovou baterii vozidla je pak poskytována záruka 8 let od data dodání vozidla nebo do ujetí 160 000 km. Pokrývá také plánovanou údržbu každých 24 měsíců nebo po ujetí 30 000 km a zahrnuje výměnu dílů dle předem definovaného rozsahu.

zdroj: tisková zpráva, foto: Volvo Cars

The post Volvo C40 Recharge: nový elektrický Seveřan first appeared on Hybrid.cz.