Volvo Cars postaví na Slovensku továrnu na elektromobily za 1,2 mld. eur

Společnost Volvo Cars dnes oznámila, že v Evropě postaví třetí výrobní závod, čímž si vytvoří dobrou pozici pro uspokojení trvalé poptávky zákazníků po elektromobilech a budoucího růstového potenciálu.

Nový moderní závod bude klimaticky neutrální a bude vyrábět plně elektrické osobní automobily. To podporuje ambice společnosti stát se do roku 2030 plně elektrickou a do roku 2040 klimaticky neutrální a pokračovat v růstu globální výrobní kapacity s cílem naplnit svůj růstový potenciál.

Výběrem Slovenska jako místa pro nový výrobní závod vytváří společnost Volvo Cars evropský výrobní trojúhelník pokrývající její největší prodejní region, který doplňují závody v Gentu (Belgie) v západní Evropě a v Torslandu (Švédsko) v severní Evropě. Nový závod představuje investici ve výši přibližně 1,2 miliardy eur. Bude se nacházet v blízkosti Košic, kde bude těžit z rozvinuté sítě dodavatelů pro automobilový průmysl, neboť půjde o pátý automobilový závod v zemi.

Společnost Volvo Cars má ambice dosáhnout do poloviny tohoto desetiletí počtu 1,2 milionu prodaných vozů ročně a usiluje o globální výrobní pozici v Evropě, USA a Asii. „Plně se soustředíme na dosažení našeho cíle stát se do roku 2030 značkou s čistě elektrickou mobilitou, což je v souladu s našimi ambicemi,“ řekl Jim Rowan, generální ředitel a prezident společnosti Volvo Cars.

Dodal: „Expanze v Evropě, která je z hlediska prodeje naším největším regionem, je klíčem k našemu přechodu na elektrifikaci a k dalšímu růstu. Velmi se těším nejen na rozšíření společnosti Volvo Cars na Slovensku, ale také na nové kolegy a partnery na naší další cestě.“

„Jsem nesmírně potěšen, že dnes můžeme oznámit, že na Slovensko přichází Volvo, společnost, která si vybrala Slovensko pro svou první expanzi v Evropě od roku 1960! Osobně mě také velmi těší, že naše země uspěla v soutěži o megainvestici, která přinese rozvoj a mnoho pracovních míst do východní části Slovenska. Podařilo se nám splnit náročná kritéria a spolu s obrovským nasazením lidí z ministerstva hospodářství, SARIO a státních společností VIP a MH Invest II jsme přispěli k rozhodnutí společnosti, že se jí vyplatí investovat na Slovensku. Velmi vítám, že Volvo na Slovensku zřizuje zcela nový závod na výrobu elektromobilů, což je v současné době obzvláště důležité. Zároveň mohu říci, že se nám dnes podařilo splnit další z našich velkých cílů – přivést na východ naší země nového investora s řadou přímých i nepřímých pracovních příležitostí,“ uvedl ministr hospodářství Slovenské republiky Richard Sulík.

Zahájení výstavby košického závodu je naplánováno na rok 2023 a instalace zařízení a výrobních linek na rok 2024. Sériová výroba nové generace čistě elektrických vozů Volvo Cars je plánována na rok 2026. V souladu s ambicí společnosti Volvo Cars zavést do roku 2025 klimaticky neutrální výrobní procesy bude závod využívat pouze klimaticky neutrální energii. Bude také prezentován jako nejlepší příklad udržitelné a efektivní výroby prémiových elektromobilů s optimalizovanou strukturou a logistickými toky a bude navržen společností Volvo Cars tak, aby splňoval nejvyšší světové standardy energetické a ekologické účinnosti.

Z hlediska polohy nabízí Košice dobré logistické a dopravní spojení se zbytkem Evropy a přístup k dobré síti dodavatelů. Klíčovým faktorem při rozhodování o umístění závodu v Košicích byly také pobídky slovenské vlády. Továrna má vyrábět až 250 000 vozidel ročně a očekává se, že v regionu vytvoří několik tisíc pracovních míst. Umístění také umožňuje další rozšíření v budoucnu.

Založení košického závodu je prvním novým výrobním závodem společnosti Volvo Cars v Evropě po téměř 60 letech. Továrna v Torslande byla otevřena v roce 1964 a továrna v Gentu o rok později. Dohromady mohou závody vyrobit 600 000 vozidel ročně.

zdroj: tisková zpráva

The post Volvo Cars postaví na Slovensku továrnu na elektromobily za 1,2 mld. eur first appeared on Hybrid.cz.