Volvo chce v polském Krakově nové technologické centrum pro elektromobily

Volvo Cars chce v polském Krakově otevřít nové klíčové technologické centrum pro vývoj softwaru. Bude hrát zásadní roli v naplnění strategických ambicí automobilky stát se do roku 2030 výrobcem výhradně čistě elektrických vozů a lídrem na poli vývoje nových technologií.

Budoucí technologické centrum bude plně zodpovídat za vývoj klíčových funkcí pro nové plně elektrické vozy, od kterých se odvíjí směřování celé značky. Krakovští inženýři se připojí ke globální skupině talentovaných odborníků, aby společnými silami urychlili tempo inovování a vývoje softwaru pro klíčové oblasti provozu vozů Volvo, a to od základních bezpečnostních technologií vycházejících z našeho hlubokého pochopení příčin dopravních nehod až po naše percepční a asistenční algoritmy a software pro autonomní řízení.

Mezi další technologické výzvy patří vývoj funkcí systému propojené bezpečnosti příští generace nebo podpora veškeré naší vývojářské práce prostřednictvím analýzy dat. Jestliže máte chuť pomoci nám při vytváření budoucnosti mobility, naše nové centrum v Krakově bude pro vás tím správným místem.

Nové technologické centrum má Volvo v plánu uvést do provozu do konce letošního roku, přičemž zde bude v té době pracovat kolem 120 nadaných inženýrů. Do poloviny současného desetiletí máme v úmyslu zaměstnávat v Krakově přibližně 500 až 600 lidí, kteří budou úzce spolupracovat s našimi hlavními vývojářskými centry ve Švédsku a v Číně i s našimi dalšími technologickými centry po celém světě.

Nedávno odhalené plně elektrické SUV Volvo EX90 jasně demonstrovalo, že se automobilový průmysl rapidně mění, a proto budou všechny naše připravované plně elektrické modely definovány softwarem. Vozy Volvo se budou v budoucnu vyrábět jen s čistě elektrickými pohony, budou se ve stále větší míře prodávat online, budou řízeny těmi nejmodernějšími výpočetními jádry vyvinutými přímo automobilkou Volvo a v neposlední řadě se budou díky pravidelným softwarovým aktualizacím vzdáleným přístupem postupem doby zlepšovat.

Vzhledem k těmto budoucím výhledům představuje vývoj vlastního softwaru zásadní předpoklad pro dosažení strategických ambicí, mezi které patří například stát se lídrem v oblasti vývoje nových technologií a do roku 2030 vyrábět výhradně čistě elektrické automobily. V zájmu urychlení transformace nabírá Volvo po celém světě tisíce talentovaných inženýrů, přičemž se naše technologické centrum v Krakově stane dalším kouskem skládačky.

„Jsme cílevědomou a technologicky orientovanou společností, což pro naši novou generaci vozů znamená, že se bude jednat o mnohem více než jen o způsob dopravy,“ uvedl Jim Rowan, náš generální ředitel. „Bude se jednat o počítače na kolech, u nichž bude možné provádět aktualizaci na nový software vzdáleným přístupem. To znamená, že bude naše technologické centrum v Krakově společně s rozšiřováním našich vlastních schopností v oblasti vývoje nového softwaru představovat klíč k našemu budoucímu úspěchu.“

Krakov automobilka vybrala po pečlivé úvaze. Zemi dobře zná, protože v Polsku působí přibližně 30 let, a Krakov je navíc městem, které se stává novým technologickým centrem se širokou sítí technologických firem v daném regionu. Mimoto je zde silně rozvinutý telekomunikační sektor, který se stal bohatým zdrojem rekrutů na jiných místech, kde Volvo provozuje vývojářská centra.

Rovněž je výhodou, že ačkoli v Polsku působí i jiné velké technologické společnosti, mnoho dalších tuto zemi zatím neobjevilo. To znamená, že by se Volvo stalo prvním výrobcem automobilů s významnou technologickou působností. A to z Krakova dělá perfektní místo pro vybudování technologického centra.

„Naším cílem je přitahovat a získávat po celém světě ty nejnadanější lidi, čehož můžeme dosáhnout mimo jiné také naší přítomností na strategicky významných místech,“ uvedla ředitelka pro lidské zdroje Hanna Fager. „Plánované technologické centrum v Krakově je toho skvělým příkladem. Pokud byste rádi přispěli k utváření budoucnosti mobility se značkou, která stojí v čele technologického vývoje, a inspiruje vás fakt, že byste se stali součástí silné kultury a hodnot, společnost Volvo Cars je pro vás tím pravým místem.“

V současné době provozuje Volvo technologická centra ve švédském Lundu a Stockholmu a také v indickém Bengalúru. Mimoto má velká vývojářská centra v čínské Šanghaji a švédském Göteborgu. Ačkoli se každé z těchto míst zaměřuje na jinou oblast, všechna společně tvoří klíčovou síť inovačních center, která jsou strategicky rozmístěna po celém světě.

zdroj: tisková zpráva

The post Volvo chce v polském Krakově nové technologické centrum pro elektromobily first appeared on Hybrid.cz.