Volvo dodá pro Amazon 20 modelů těžkých elektrických nákladních aut

Volvo Trucks dodá v Německu společnosti Amazon do konce roku plně elektrická těžká nákladní vozidla. Očekává se, že 20 kusů plně elektrických modelů vozidel Volvo FH Electric najede ročně více než jeden milion kilometrů.

Těžká nákladní vozidla a další užitková vozidla tvoří přibližně 36 % německých emisí z vnitrostátní dopravy, a proto je dekarbonizace silniční dopravy důležitým problémem, který je třeba řešit.

„Velcí hráči v dopravním průmyslu hrají klíčovou roli ve vedení úsilí tohoto odvětví o snížení uhlíkové stopy. Proto jsem ráda, že Amazon s námi spolupracuje na snížení emisí při dálkových a těžších přepravách,“ říká Jessica Sandström, senior viceprezidentka produktového managementu společnosti Volvo Trucks.

Volvo Trucks zahájilo sériovou výrobu těžkých elektrických nákladních vozidel v září tohoto roku a dostupnost elektrických nákladních vozidel pro meziměstskou a regionální přepravu představuje důležitý milník pro dekarbonizaci silniční dopravy.

„Celosvětově nyní nabízíme šest modelů elektrických nákladních vozidel, které sériově vyrábíme a lze je okamžitě objednat, abychom uspokojili rostoucí poptávku po dekarbonizaci přepravy zboží. Je to povzbudivý krok vpřed pro snížení dopadů změny klimatu,“ komentuje Jessica Sandström.

Elektrické verze její nejdůležitější produktové řady – těžká nákladní vozidla Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX Electric – budou hrát zásadní roli při dosahování globálního cíle společnosti Volvo Trucks, a tím je, že v roce 2030 bude 50 % všech nových prodaných nákladních vozidel tvořit baterie nebo elektrický palivový článek. Tato těžká elektrická nákladní vozidla jsou schopná přepravovat náklad o celkové hmotnosti až 44 tun a tři zmíněné modely představují přibližně dvě třetiny tržeb společnosti.

V Amazonu nahradí elektrická nákladní vozidla své dieselové protějšky a budou hrát klíčovou roli vve snahách elektrifikace prostřednictvím přepravního řetězce. „Amazon se zavázal k dekarbonizaci svého vozového parku a regionální přeprava byla notoricky známým odvětvím, které se jen těžko snižovalo,“ vysvětluje Andreas Marschner, viceprezident Transportation Services Europe společnosti Amazon.

„Proto je nákup těchto elektrických těžkých nákladních vozidel Volvo do našeho vozového parku tak zásadním milníkem. Provozujeme jeden z nejrychleji rostoucích programů elektrifikace komerční dopravy a budeme pokračovat v investicích a inovacích, abychom dekarbonizovali a dodávali zásilky zákazníkům s nulovými emisemi.“

zdroj: tisková zpráva

The post Volvo dodá pro Amazon 20 modelů těžkých elektrických nákladních aut first appeared on Hybrid.cz.