Volvo EX90 bude jako jeden z prvních elektromobilů umět obousměrné nabíjení

Elektromobil Volvo EX90 se stane jedním z prvních elektromobilů, který bude hardwarově připraven na obousměrné nabíjení. To umožní využívat auto jako domácí baterii.

Blížící se elektromobil Volvo EX90, který bude odhaleno 9. listopadu 2022, se stane prvním vozem Volvo, který bude hardwarově připraven na obousměrné nabíjení. Obousměrné nabíjení, které bude zpočátku dostupné na vybraných trzích, nabízí potenciál pomoci spotřebitelům využívat elektrickou energii levněji, efektivněji a udržitelnějším způsobem.

V kombinaci s chytrými funkcemi pro nabíjení, které budou součástí aplikace Volvo Cars pro chytré telefony, vám Volvo EX90 umožní nabíjet vůz v době, kdy jsou poptávka po energii a také její cena nízké – což obvykle znamená, že je v energetickém mixu větší podíl energie z obnovitelných zdrojů –, a uložit si získanou energii na pozdější využití. Jakmile budete mít elektrickou energii k dispozici, obousměrné nabíjení elektromobilu Volvo EX90 vám zpětně umožní napájet vaše domácí i jiné elektrické spotřebiče.

SOUVISEJÍCÍ: Volvo Concept Recharge: švédská vlna a speciální pneumatiky

Tam, kde to bude možné, bude celý proces nabíjení automaticky řízen funkcí chytrého nabíjení Volvo Cars aplikace. Základní algoritmus mimoto zajistí, že bude nabíjení a vybíjení akumulátoru probíhat v rámci určitých limitů tak, aby se snížilo riziko postupné degradace akumulátoru. V závislosti na konkrétních pravidlech na jednotlivých energetických trzích by mohlo obousměrné nabíjení umožnit zákazníkům různými způsoby podporovat elektrickou síť.

Princip by mohl spočívat například v odběru většího množství energie v době, kdy je přebytek energie z obnovitelných zdrojů, a zpětném prodeji energie do sítě v době špičky, kdy je zvýšená poptávka. Pokud by touto funkcí do budoucna disponovalo více vozů, mohlo by dojít k vyrovnání zásob v elektrické síti. Tím by se zvýšila celková udržitelnost sítě, protože by se snížilo plýtvání elektrickou energií z obnovitelných zdrojů v době, kdy její výroba převyšuje poptávku.

SOUVISEJÍCÍ: Volkswagen začne vyrábět elektromobily s obousměrným nabíjením

Volvo má v plánu nabídnout zákazníkům hardware potřebný pro využívání funkcí obousměrného nabíjení, a to včetně nástěnné nabíjecí stanice a systému pro řízení využití energie v domácnosti. K dispozici bude také další příslušenství, jako jsou například adaptéry pro připojení příslušenství nebo nabíjecí kabely pro přenos energie z vozu do vozu.

Volvo EX90 nadupané technologiemi

Elektromobil Volvo EX90 toho ale nabídne ještě mnohem víc. Bude to auto doslova nadupané novými technologiemi. Jen namátkou: vnitřní radarový systém. Nová funkce radaru sledujícího situaci v interiéru byla vyvinuta tak, aby nabízela dostatečnou přesnost a citlivost na zaznamenání i těch nejmenších pohybů v submilimetrovém měřítku, jako jsou například pohyby spícího batolete. Jedná se o první funkci svého druhu, která vykrývá celý interiér vozu včetně zavazadlového prostoru.

SOUVISEJÍCÍ: Luděk Niedermayer: elektromobil, peněženka a elektřina

Nový radarový systém, který se stane součástí výbavy našeho připravovaného plně elektrického SUV EX90, byl navržen tak, aby pomohl předcházet hrozným tragédiím, jež se již pro mnoho rodin staly krutou realitou. Vládní statistiky Spojených států amerických ukazují, že od roku 1998 zemřelo jen na území USA více než 900 dětí poté, co byly ponechány v rozpáleném voze. Srdcervoucí na tomto faktu je, že k většině těchto úmrtí došlo proto, že někdo zapomněl na to, že jeho dítě zůstalo ve voze.

Nový radarový systém pro interiér bude zaveden jako součást standardní výbavy modelu EX90 – který bude odhalen 9. listopadu – nejprve tam, kde to místní zákony umožňují. Touto funkcí budou vybaveny také následující modely Volvo.

Kromě toho bude ale Volvo EX90 vybaveno i dalším radarem, tentokrát laserovým zvanýnm LiDAR. Prostřednictvím laserového senzoru LiDAR podporovaného výpočetním jádrem a softwarem z dílny automobilky Volvo Cars je možné snížit počet dopravních nehod s vážnými následky až o 20 %.

Volvo EX90 chce zákazníkům nabídnout jednu z nejpokročilejších senzorických sad na trhu. Unikátní sadu Volvo tvořenou osmi kamerami, pěti radary, 16 ultrazvukovými senzory a průkopnickým laserovým senzorem LiDAR. LiDAR – což je zkratka pro „detekci světla a měření vzdálenosti“ (Light Detection and Ranging) ­– představuje dálkovou snímací metodu, která využívá světlo ve formě pulzujícího laseru k měření vzdálenosti od objektů s vysokou přesností a věrností.

Rozdíl, který znamená senzor LiDAR pro bezpečnost v běžném dopravním provozu, je pozoruhodný: z posledního výzkumu Volvo vyplynulo, že přidáním laserového senzoru LiDAR do již tak bezpečného vozu lze snížit počet dopravních nehod s vážnými následky až o 20 %, zatímco z perspektivy předcházení dopravním nehodám lze snížit jejich celkový počet až o 9 %.

Špičková laserová technologie LiDAR integrovaná v linii střechy našeho nového modelu Volvo EX90, která se postupem doby stane součástí standardní výbavy, dokáže rozpoznat chodce na vzdálenost až 250 metrů, zatímco malé tmavé předměty, jako je například černá pneumatika na černé silnici, až do vzdálenosti 120 metrů. To vše za jízdy dálniční rychlostí. A protože na rozdíl od senzorů typu kamery nepotřebuje pro svou práci světlo, sleduje za vás situaci ve dne i v noci.

Nejenže bude tento vůz schopen zakročit a pomoci řidiči, ale současně také lépe porozumí tomu, kdy je jeho pomoc potřeba a jak nejlépe zasáhnout.

„Věříme, že se model EX90 stane tím nejbezpečnějším vozem Volvo, který kdy brázdil silnice,“ prohlásil Joachim de Verdier, ředitel pro bezpečnou automatizaci vozidel ve společnosti Volvo Cars.  „Spojujeme porozumění situaci v okolním prostředí s mnohem lepším chápáním toho, jak moc je řidič za jízdy pozorný. Pokud spojíme všechny naše bezpečnostní systémy, senzory, software a výpočetní jádro vozu dohromady, vytvoříme kolem vás preventivní ochranný štít, o jehož přítomnosti nebudete vědět, dokud ho nebudete potřebovat.“

Jakmile budou dokončeny všechny bezpečnostní prověrky a Volvo získá všechna nezbytná schválení, bude tato technologie autonomního řízení představena pro model EX90, přičemž bude dostupná na základě předplacených služeb.

zdroj: tisková zpráva

The post Volvo EX90 bude jako jeden z prvních elektromobilů umět obousměrné nabíjení first appeared on Hybrid.cz.