Volvo EX90 startuje novou éru, nabídne dojezd až 600 km

Sedmimístné elektrické SUV Volvo EX90 je pro švédskou automobilku začátek nové éry. Směřuje k plně elektrické budoucnosti.

Pětimetrové Volvo EX90 se bude vyrábět souběžně v USA, kde bude výroba zahájena příští rok, a v Číně, která s výrobou začne chvíli poté. Elektromobil Volvo EX90 je díky nejmodernější sadě senzorů zahrnujících laserový senzor LiDAR jako první vůz Volvo hardwarově připraven na budoucí autonomní řízení bez nutnosti dohledu.

Volvo EX90
Volvo EX90

Díky kombinaci nejmodernější počítačové platforem Snapdragon® Cockpit Platforms a NVIDIA DRIVE AI s vizualizačními schopnostmi softwaru Unreal Engine, což je 3D nástroj vyvinutý společností Epic Games a využívaný pro provoz některých z celosvětově nejrozšířenějších počítačových her, nabízí až třítunový drobeček jménem Volvo EX90 bleskově rychlý výpočetní výkon a vysoce kvalitní grafiku palubních displejů a head-up displeje. Samozřejmostí jsou over-the-air updaty (standardem je 5G připojení).

Volvo EX90
Volvo EX90

Svou oblíbenou hudbu můžete streamovat v referenční kvalitě prostřednictvím nového audiosystému Bowers & Wilkins, který ve voze Volvo vůbec poprvé nabízí funkci Dolby Atmos a reproduktory integrované v opěrkách hlavy pro zajištění skutečně pohlcujícího poslechového zážitku.

SOUVISEJÍCÍ: Volvo EX90 bude jako jeden z prvních elektromobilů umět obousměrné nabíjení

Volvo EX90 bude standardně vybaveno také technologií „telefon jako klíč“. V rámci této funkce bude váš chytrý telefon sloužit jako klíč, a pokud se s ním přiblížíte k vozu, dojde automaticky k odemčení vozu a ke spuštění osobní uvítací světelné sekvence. Při nastoupení do vozu se také automaticky načte váš osobní profil.

Volvo EX90
Volvo EX90

Vůz bude zpočátku dostupný ve dvoumotorové variantě (Twin Motor) s pohonem všech kol, která je tvořena 111kWh akumulátorem a dvěma elektromotory s permanentními magnety, které ve variantě performance společně nabízejí výkon 380 kW a max. točivý moment 910 Nm. Max. dojezd je 600 km WLTP. Jde o velmi podobné parametry, jako nabízí Polestar 3, což je nakonec vlastně takové dvojče. Rychlonabíjení je možné až 250 kW.

Volvo EX90
Volvo EX90

Pokud jde o použité materiály, Volvo EX90 obsahuje přibližně 15 % recyklované oceli, 25 % recyklovaného hliníku a také 48 kg recyklovaných plastů a materiálů biologického původu. Poslední zmíněná hodnota odpovídá přibližně 15% podílu v rámci všech plastových materiálů použitých ve voze, což je dosud nejvyšší hodnota u kteréhokoli vozu Volvo.

zdroj: tisková zpráva

The post Volvo EX90 startuje novou éru, nabídne dojezd až 600 km first appeared on Hybrid.cz.