Volvo už prodalo 5000 elektrických náklaďáků

Volvo Trucks vede po prvním čtvrtletí roku 2023 na trhu těžkých elektrických nákladních vozidel, a to jak v Evropě, tak v Severní Americe. Celkem švédský výrobce nákladních vozidel prodal téměř 5 000 elektrických nákladních vozidel ve zhruba 40 zemích. Nyní je jeho řada elektrických produktů k dispozici na nových trzích v Asii, Latinské Americe a Africe.

Během prvního čtvrtletí roku 2023 bylo v Evropě registrováno celkem 600 elektrických nákladních vozidel o hmotnosti 16 tun a více – více než čtyřnásobek ve srovnání se stejným obdobím roku 2022 (134). Největší podíl na trhu má společnost Volvo Trucks, a to 50 %, což je nárůst ve srovnání s rokem 2022, kdy tržní podíl společnosti za celý rok činil 32 %.

SOUVISEJÍCÍ: Volvo Trucks veřejně testuje elektrické náklaďáky na palivové články

Volvo Trucks si také udržuje vedoucí pozici v Severní Americe s téměř polovinou trhu těžkých elektrických nákladních vozidel. „Náš závazek k udržitelné přepravě se jednoznačně vyplácí. Jsme odhodláni úzce spolupracovat s našimi zákazníky na dekarbonizaci kamionové přepravy,“ říká Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks.

Trhy s nejvíce registrovanými elektrickými nákladními vozidly (včetně všech značek) během prvního čtvrtletí roku 2023 byly Německo, Francie, Nizozemsko a USA.

Zvýšení příjmu objednávek
Volvo Trucks zaznamenalo silný nárůst objednávek nových nákladních vozidel během prvního čtvrtletí roku 2023. Celkem bylo objednáno 486 elektrických nákladních vozidel, což je nárůst o 141 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2022. Většina těchto objednávek pocházela ze zemí severní části Evropy, včetně Nizozemska, Německa, Norska a Švédska.

5 000 nákladních vozidel ve 40 zemích

Po uvedení svého prvního elektrického nákladního vozidla v roce 2019 společnost Volvo Trucks prodala téměř 5 000 elektrických nákladních vozidel ve zhruba 40 zemích – především v Evropě a Severní Americe, ale také v zemích jako Austrálie a Maroko. Během roku 2023 začne společnost prodávat elektrická nákladní vozidla zákazníkům v Jižní Africe, Jižní Koreji, Indii a na trzích Jižní Ameriky. 

Šest elektrických modelů

V loňském roce Volvo přidalo do své elektrické řady tři nejoblíbenější 44tunová těžká nákladní vozidla: Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX. S těmito novými přírůstky má Volvo Trucks v sériové výrobě šest modelů elektrických nákladních vozidel, což představuje nejrozsáhlejší portfolio nákladních vozidel s nulovými emisemi výfukových plynů v tomto odvětví.

V současné době Volvo Trucks zvyšuje výrobu elektrických nákladních vozidel ve třech závodech: ve švédském Göteborgu; v Blainville, Francie; a v New River Valley, USA. Ve třetím čtvrtletí roku 2023 bude sériová výroba zahájena také v největší továrně Volvo v belgickém Gentu.

Nutná dobíjecí infrastruktura

Ke zvýšení objemu elektrických nákladních vozidel budou potřeba tisíce veřejných nabíjecích míst pro těžká nákladní vozidla. Volvo Group společně se společnostmi Daimler a Traton postaví po celé Evropě nejméně 1 700 vysoce výkonných veřejných nabíjecích stanic zelené energie.

Skupina také investuje do nabíjecího koridoru v Severní Americe. Volvo Trucks usiluje o to, aby 50 % celosvětového prodeje nových nákladních vozidel bylo v roce 2030 elektrických a do roku 2040 100 % mělo čisté nulové emise.

Pozn.: Všechny odkazy na Evropu znamenají Evropskou unii plus Norsko a Švýcarsko. Údaje o podílu na trhu a celkovém růstu společnosti Volvo pro těžká (≥16 tun) elektrická nákladní vozidla v Evropě zahrnují údaje dodané společností IHS Markit. Severní Amerika znamená USA a Kanadu. Pozice podílu společnosti Volvo Trucks na trhu pro Severní Ameriku je založena na informacích poskytnutých společností Volvo Trucks North America.

zdroj: tisková zpráva

The post Volvo už prodalo 5000 elektrických náklaďáků first appeared on Hybrid.cz.