Výsledky studie LED osvětlení u pěstitelů jahod

Společnost Fluence, poskytovatel řešení LED osvětlení pro komerční produkci konopí a potravin, oznámila výsledky svého ročního výzkumu v oblasti produkce jahod ve spolupráci s Delphy Improvement Center (Delphy).

S tlakem prodejců potravin na dodávku čerstvé a vysoce kvalitní plodiny po celý rok, pěstitelé stále více zkoumají, jak využít moderní high-tech skleníky pro jahody, které se obvykle pěstují venku nebo v pařníkách.

Dle poznatků Davida Hawleye, hlavního vědeckého pracovníka Fluence, se jahodám daří v převážně bílých spektrech, což vytváří příležitosti pro pěstitele skleníků, aby zavedli do svých zařízení nové, účinné strategie osvětlení.

Výzkumníci analyzovali morfologii, výnos a kvalitu kultivarů Sonata a Sonsation (2 nejoblíbenějších kultivarů v Evropě) – podle čtyř spektrálních strategií: bílá (Fluence PhysioSpec™ R4), bílá s podílem vzdálené červené (R4 + FR ), růžová (R8) a růžová se stejnou frakcí vzdálené-červené (R8 + FR). Výsledky pod bílým spektrem s podílem výrazně červené barvy zaznamenaly o 14 % vyšší kumulativní výnosnost ve srovnání s kultivary pěstovanými pod růžovým spektrem. Zároveň plodiny dosahovaly většího a širšího vzrůstu, což vylepšuje pohyb vzduchu mezi rostlinami a odrazuje patogeny, kterým by se dařilo v hustším a vlhčím prostředí.

Zdroj: ledinside.com