Vývoj infračervených LED z perovskitů

Mezinárodní výzkumný tým vytvořil na švédské univerzitě Linköping infračervenou LED na bázi perovskitu s vysokou kvantovou účinností 21,6%.

Perovskity mají dobré světelné vlastnosti a snadno se vyrábějí. Nicméně, externí kvantová účinnost LED na bázi perovskitů byla dosud omezena v důsledku defektů při výrobě materiálu. Výrobní vady působí jako pasti pro nosiče nábojů a způsobují ztráty energie.

K vyřešení tohoto problému přidali vědci tzv. “pasivační molekuly”, které se váží na atomy způsobující defekty. I když se z dřívějšího bádání zjistilo, že molekula s aminoskupinami na svých koncích poskytuje určité zlepšení vlastností, dramatické zlepšení však přineslo až použití molekuly obsahující atomy kyslíku.

Použitelná molekula má na svém konci dvě aminoskupiny, přičemž jsou atomy kyslíku v optimální vzdálenosti mezi nimi. Atomy kyslíku snižují schopnost aminoskupin vázat vodík a zvyšují tak pravděpodobnost interakce s defekty. Počet pastí pro nosiče náboje v perovskitu se významně snížil, což umožňuje nosičům náboje efektivně emitovat světlo.

Dle vyjádření jednoho z vědců, Fenga Gaa, tento materiál s perovskitem poskytuje vysoce účinnou LED v blízké infračervené oblasti (NIR). LED s infračerveným zářením jsou zvláště vhodné pro lékařské a telekomunikační aplikace. Tým věří, že jejich nové poznatky půjde do budoucna aplikovat také na perovskitové světelné diody s jinými barvami.

Zdroj: ledinside.com