Vývoj podvodního optického komunikačního systému

Na Kalifornské univerzitě učinil profesor Zhaowei Liu se svými kolegy první kroky v projektu vývoje LED systému pro podvodní optickou komunikaci. V současnosti se k podvodní komunikaci používá akustických signálů, které mohou špatně působit na velryby, delfíny a jiné mořské živočichy, proto by mohl být nový způsob komunikace přelomový.

V nedávném článku v Nature Nanotechnology představil tým profesora Liu svůj experiment, během něhož ukázal, jak lze pomocí uměle vytvořených metamateriálů rapidně zvýšit intenzitu světla a „rychlost blikání“ fluorescenčního světla emitovaného luminoforem. V tenkých vrstvách stříbra a křemíku nově vytvořeného materiálu se podařilo zrychlit rychlost blikání sedmašedesátkrát a nárůst jasu byl až osmdesátinásobný.

“Hlavním účelem tohoto projektu je vyvinout lepší světelný zdroj pro komunikační účely,” řekl Liu, “ale to je jen první krok v celém příběhu. Dokázali jsme, že člověkem navržený materiál může být vytvořen tak, aby došlo ke zvýšení emise světla a jeho intenzity. Dalším krokem pak bude aplikovat tento postup i na běžně používaných LED. “

A jak vůbec taková optická podvodní komunikace funguje? V podmořských optických systémech jsou data převedena z elektrického signálu na optické vlny, které cestují přes vodu přímo ze zdroje světla. Pro přenos informací pod vodou se používají blikající modré a zelené LED, neboť jejich světlo voda nepohlcuje tolik, jak je tomu u diod jiných barev.

Na svůj výzkum obdržel tým profesora Liu od Úřadu pro námořní výzkum, který se o tuto technologii velice zajímá, dotaci v celkové výši přes 500.000 USD.

Zdroj: ledinside.com