Výživa a zdravé srdce

Ve stále větší míře se stávají problémem vyspělého světa kardiovaskulární choroby, cukrovka 2. typu a obezita, které mají za následek značné a zbytečné ztráty životů, což se bohužel stává v čím dál mladším věku. Hlavní příčinou je špatný životní styl, jež zahrnuje nevhodnou výživu včetně nadměrné konzumace alkoholu, vysoký přísun kalorií, nízkou fyzickou aktivitu, kouření. Velký význam pro zdraví v globálním měřítku je nalezení dietních faktorů, a způsobů stravování, které mají největší potenciál ke snižování této nepříznivé tendence. Z výsledků epidemiologických studií rizikových faktorů ovlivňujících vznik výše uvedených chorob plyne pozitivní efekt jednak specifických potravin, kde hraje roli synergický zdravotní efekt všech přítomných komponent a jejich biodostupnost, tedy jestli je naše tělo schopno je využít, způsob zpracování a chemická struktura a také celkový způsob stravování.