Výzkumy podporují dezinfekci vzduchu pomocí UVC LED

Pandemie Covid podnítila nové uvažování o účinném zabezpečení dezinfekce prostor s větší kumulací lidí pomocí UVC LED.

Samotná přímá expozice UV záření je pro lidi i zvířata nebezpečná, ovšem nový výzkum provedený Universitou sv. Ondřeje ve Velké Británii, se znovu zabýval bezpečností různých vlnových délek UVC pro dezinfekci vzduchu na veřejných místech.

Dálkové UVC lampy, které pracují při vlnových délkách kolem 222 nm se jeví jako bezpečná cesta před bakteriemi a viry. Proteiny v kůži toto světlo účinně absorbují a poskytují zároveň přirozenou ochrannou bariéru.

Dle vyjádření Isli Barnard, doktorky lékařské fyziky na Univerzitě Sv. Ondřeje, bylo pomocí počítačového modelu prokázáno, že vyšší UVC vlnové délky mohou poškodit kůži, zatímco vlnové délky menší než 230 nm měly mnohem omezenější pronikání do kůže.

Vědci naznačili, že jejich nové simulace poskytují další podporu stávajícímu laboratornímu výzkumu, který ukazuje, že horní vrstvy kůže poskytují přirozenou ochranu před UVC s kratší vlnovou délkou. Osvětlení, které emituje kratší vlnové délky okolo 222 nm, se nyní zkoumá po celém světě jako prostředek k eliminaci viru zodpovědného za současnou globální pandemii COVID-19.

Zdroj: ledinside.com