Wallbox s fotovoltaikou: i váš elektromobil může jezdit na zelenou energii

Svou domácí fotovoltaickou elektrárnu můžete vhodně doplnit dobíjecím zařízením – wallboxem, který dovede efektivně nabíjet váš elektromobil pomocí solární energie. Kromě rychlosti oceníte i možnost využít k dobíjení přebytky vyrobené energie.

Wallbox je chytrá dobíjecí stanice, která umožňuje rychlejší a pohodlnější nabíjení elektromobilů. Přímo ideálním řešením je nabíjení elektromobilu přes wallbox z fotovoltaické elektrárny. Pokud o využití solární energie uvažujete a zároveň vlastníte elektromobil nebo plánujete jeho koupi, je pro vás pořízení fotovoltaiky v kombinaci s wallboxem jasná volba. A pokud už domácí elektrárnu máte, můžete ji o chytré dobíjecí zařízení vhodně rozšířit. 

„Jestliže máte větší fotovoltaický systém a často vyrobíte více elektřiny, než spotřebujete, může být wallbox užitečným způsobem, jak přebytečnou energii efektivně využít. Můžete ji využít k nabíjení svého elektromobilu místo toho, abyste ji levně odprodali do veřejné sítě,“ říká Miroslav Růžička ze společnosti Evonaqo, která patří k seriózním dodavatelům fotovoltaiky a wallboxy má rovněž ve své nabídce.

Co zohlednit při výběru wallboxu?

Pokud o wallboxu uvažujete, projděte si pečlivě parametry, jako jsou tyto:

Vstupní napětí a frekvence: Wallboxy pracují s různými napětími a proudy, což může ovlivnit rychlost nabíjení. V Evropě se obvykle používá jednofázové napětí 230 V a třífázové napětí 400 V o frekvenci 50 Hz. Wallboxy mohou být navrženy pro jednofázové nebo třífázové napětí a jejich proudy se mohou lišit v závislosti na výrobci a modelu.

Výkon: Wallboxy jsou k dispozici v rozpětí od jednofázového s výkonem 3,7 kW až po třífázový s 22 kW. Nejčastěji se instalují wallboxy s maximálním výkonem 11 kW, což je dost na to, abyste i tu největší baterii zvládli nabít přes noc a zároveň není třeba náročnější úprava elektroměrného rozvaděče dle distribučních podmínek.

Typ zásuvky: Wallboxy jsou obvykle vybaveny zásuvkou typu 2, která je evropským standardem pro nabíjení elektromobilů.

Bezpečnost: Wallboxy by měly být vybaveny bezpečnostními prvky, jako jsou ochrana před přetížením, ochrana před přepětím, ochrana proti vodě a prachu a další. Samozřejmostí by měla být ochrana před úrazem elektrickým proudem. Stejně jako u všech elektrických zařízení platí, že je důležité ohlídat si jak kvalitu zařízení samotného, tak i jeho profesionální a bezpečnou instalaci.

Komunikační rozhraní: Některé wallboxy jsou vybaveny komunikačním rozhraním pro propojení s chytrými měřidly, solárními panely nebo jinými zařízeními pro efektivnější nabíjení elektromobilu.

Délka kabelu: Wallboxy jsou obvykle dodávány s kabelem, který slouží k připojení elektromobilu k nabíječce. Délka kabelu se může lišit podle modelu, není určitě špatné volit typ s kabelem delším. Lze zakoupit i speciální prodlužovací kabel.

Inteligentní funkce: Některé wallboxy jsou vybaveny vychytávkami pro řízení nabíjení elektromobilů, jako je například funkce „smart charging“, která umožňuje nabíjení elektromobilu v době, kdy je elektřina nejlevnější. Wallbox může být také vybaven funkcí „load balancing“, která umí přizpůsobit nabíjení elektromobilů podle množství dostupné elektřiny v domě nebo budově.

Kompatibilita: Před pořízením wallboxu je vždy důležité zkontrolovat jeho kompatibilitu s vaší elektrickou instalací. Rozhodně proto doporučujeme nákup wallboxu s fotovoltaikou dohromady. I případnou dodatečnou instalaci wallboxu je vhodné svěřit profesionálům.

Wallbox Solax: dobíjecí stanice umožňující rychlejší a pohodlnější nabíjení elektromobilů.

Je wallbox řešením i pro vás?  Zvažte následující

Elektromobil v domácnosti: Pokud vlastníte elektromobil nebo plánujete jej v budoucnu pořídit, bude wallbox velmi užitečným nástrojem pro rychlé, účinné a pohodlné nabíjení vozidla. 

Velikost fotovoltaického systému: Pokud máte dostatečně velký fotovoltaický systém a běžně vyrobíte více elektřiny, než spotřebujete, bude wallbox skvělým pomocníkem s využitím přebytečné energie, v důsledku čehož značně ušetříte. 

Doba nabíjení: Pokud potřebujete nabíjet své vozidlo rychle, bude wallbox efektivnějším řešením, než je nabíjení z běžné zásuvky. Wallbox využívá plný výkon oproti klasické domácí zásuvce, která dobíjí pouze minimálním výkonem s ohledem na elektroinstalaci.

Náklady na pořízení: Pokud pořízení wallboxu zvažujete, teď je ten nejlepší čas. Na wallbox samotný i na kombinaci wallboxu s fotovoltaickou elektrárnou lze totiž získat výhodnou dotaci, která významně snižuje pořizovací náklady.

A kolik to bude stát?

Díky dotaci programu Nová zelená úsporám nemusí nákup wallboxu představovat významnou investici. Na jeho pořízení můžete získat podporu až 50 % způsobilých výdajů, a to do výše 30 000 Kč u rodinných domů a až 45 000 Kč pro bytové domy či SVJ. Pokud se rozhodnete pořídit wallbox v kombinaci s fotovoltaikou, můžete získat dalších 10 000 Kč jako bonus. Společné nákladové položky navíc můžete přiřadit k jednomu či druhému opatření tak, abyste využili maximální výši dotační podpory. 

„S dotacemi je spojena značná administrativa a pro běžného uživatele není úplně snadné se jí prokousat. V Evonaqo si zakládáme na tom, že všechny zákazníky doprovázíme celým procesem od úvodní nabídky až po konečnou realizaci a následný servis, takže i včetně veškerého papírování a žádostí o dotaci, jejíž získání dokonce smluvně garantujeme,“ upozorňuje Miroslav Růžička.

Wallbox Solax: dobíjecí stanice elektromobilů se dvěma zásuvkami.

Doporučení na závěr

Nejlepší cestou je pořízení wallboxu společně s fotovoltaickou elektrárnou. Nejen kvůli výhodnějším podmínkám programu Nová zelená úsporám, ale také kvůli tomu, aby veškerá zařízení spolu správně komunikovala a fungovala. „V Evonaqo vám rádi připravíme řešení na klíč. Ať už zvolíte jakéhokoli dodavatele, důkladně si jej prověřte, poraďte se a nechte si vysvětlit všechny parametry, bezpečnostní prvky, výhody i garance,“ uzavírá Růžička.

zdroj: placená inzerce

The post Wallbox s fotovoltaikou: i váš elektromobil může jezdit na zelenou energii first appeared on Hybrid.cz.