Zastropování se týká i spotových cen, lze na tom vydělat

Vládní zastropování ceny elektřiny a plynu se dotýká i těch zákazníků, kteří nemají klasické tarifní sazby, ale nakupují energie za aktuální tržní ceny. V případě pokračujícího příznivého vývoje a poklesu cen na energetických trzích budou za energie dokonce platit méně než domácnosti, kteří zůstanou u zastropovaných smluv s tradičními dodavateli. Vláda také nepřímo podpořila malé domácí elektrárny. Cenové stropy na výkup přebytečné elektřiny se netýkají domácích fotovoltaik s výkonem do 1MW. Majitelé fotovoltaických panelů, kteří prodávají své přebytky do sítě, tak obdrží prostředky odpovídající aktuálním tržním cenám.

Zastropování cen elektřiny a plynu, které vláda schválila v říjnu, se bude týkat i zákazníků, kteří nevyužívají tradiční dodavatele, ale nakupují ceny přímo ze spotového trhu. „Trh se v tuto chvíli vyvíjí příznivě, s počátkem topné sezony totiž začaly ceny energií klesat. Pokud bude trh klesat i nadále, zákazníci spotového trhu se okamžitě dostanou pod zastropované ceny. Strop totiž určuje horní hranici, nikoliv spodní. Energie za nižší než zastropované ceny jsou ale nepravděpodobné u těch, kteří jsou vázáni smlouvu u tradičních dodavatelů. Velcí dodavatelé již avizovali, že valná většina jejich zákazníků bude nyní platit ceny zastropované. Takové smlouvy mohou mít klienti zafixované i na několik let,“ říká Robert Chmelař, zakladatel energetického startupu bezDodavatele. 

Ani zákazníci spotového trhu nemusí o zastropované ceny žádat a začnou pro ně platit automaticky. Stejně tak automaticky jim bude bezDodavatele účtovat nižší ceny energie ve chvíli, kdy klesnou pod zastropovanou hranici. Nařízení vlády stanovuje maximální obchodní jednotkovou cenu elektřiny od 1. ledna 2023 na úrovni 6,05 Kč/kWh s DPH, u plynu pak na 3,025 Kč/kWh s DPH.

Majitelé solárních panelů prodávají za tržní ceny

Z nezvyklého růstu trhu s elektřinou nyní nejvíce těží majitelé fotovoltaik a domácích elektráren, kteří prodávají své vyrobené přebytky zpět do sítě. „V bezDodavatele jsme vždy vykupovali za tržní ceny a ani nyní tomu není jinak. Pokud majitelé prodají přebytky, které putují do sítě, vykoupíme je za aktuální cenu z trhu. Pokud ale naopak ze sítě odebírají, bude jim účtovaná maximálně cena zastropovaná.Vláda tak nepřímo podporuje rozvoj obnovitelných zdrojů v čele s fotovoltaikou, což je dobrá zpráva pro všechny, kteří uvažují o jejím pořízení,“ uzavřel Chmelař. Podobný přístup zaujaly i další menší dodavatelské firmy.

zdroj: tisková zpráva

The post Zastropování se týká i spotových cen, lze na tom vydělat first appeared on Hybrid.cz.