Zdravotníci i další profese považují svou účast boj proti covid-19 za povinnost

Peking, (Guangming Online) – Hao Jin, který se narodil v 90. letech, daroval 18 tisíc chirurgických roušek v provincii Hunan ve střední Číně. Jejich zdroj je ovšem velmi neobvyklý.

V loňském roce Hao Jin krátce pracoval pro továrnu na výrobu chirurgických roušek. Továrna mu však nemohla zaplatit mzdu, proto dostal roušky v hodnotě 20 tisíc juanů (2873 dolarů) jako kompenzaci. Když slyšel o vypuknutí epidemie a nedostatku roušek, rozhodl se je poskytnout těm, kteří je potřebují. Tajemník pobočky Komunistické strany Číny ve vesnici je chtěl zaplatit, ale Hao Jin tuto nabídku odmítl. „Je pro mě nepřijatelné těžit z neštěstí naší země,“ řekl.

Na železniční stanici Jinan v provincii Shandong na východě Číny zastavil kamion se čtvrt tunou dezinfekčních prostředků. Po jejich vyložení řidič odjel, aniž by zanechal jakékoli informace. Dezinfekce vlakového nádraží je důležitá pro prevenci a kontrolu šíření epidemie. A dovezené prostředky stačí nádraží nejméně na 14 dní.

Na internetu se rychle rozšířila dojemná fotografie, na které je 13 lidí stojících v řadě: nezaujímají žádné pózy, fotografie není ani dostatečně jasná, aby bylo možné rozeznat jejich tváře. Stala se ale symbolem správ měst, hygieniků, dopravní a místní policie, lékařů i zdravotních sester. Je to proto, že bojují proti epidemii, aniž by vyžadovali pozornost.

Když se Zhang Min, zástupkyně vrchní sestry nemocnice v Anqingu, chystala odejít do oblasti zasažené epidemií, její plačící dcera se jí pevně držela a nechtěla ji nechat odejít. Zhang Min zadržovala slzy a řekla své malé holčičce: „Musím jít bojovat proti zákeřnému viru. Slibuji, že se brzy vrátím. “ Stejné scény je možné zažít po celé Číně, když se děti loučí se zdravotními sestrami a lékařkami, které odcházejí plnit svou povinnost.