feed info

63 článků z Příroda.cz

„Poslanci, zastavte svou snahu zničit naše národní parky!“, volají jejich ředitelé

Co je to vlastně národní poklad? Někdo za náš největší národní poklad pokládá pivo. Jiní, a k něm se rozhodně přikláníme i my, pokládají za národní poklad krásy naší přírody. Budeme mít ale takovou přírodu i v budoucnu? Ředitelé našich národních parků se obávají, že by chystané změny v legislativě mohly díky několika poslancům stav našich nejvíce...


Pátek 2. května 2025



Pátek 25. dubna 2025


Fakt ta ropa není ruská?

Česká republika se prý zbavila závislosti na ruských surovinách, ale mnozí odborníci a veřejnost zůstávají skeptičtí. Tento proces, který byl urychlen zejména po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022, vyvolává mnoho otázek ohledně transparentnosti a skutečných motivů. Proč bychom měli věřit bruselským slibům a drahým investicím, když za tím může být jen další...


Středa 23. dubna 2025


Borovice nejen jako vánoční stromeček

Málokdo si splete borovici. Její specificky dlouhé jehlice a červená borka jsou často k nepřehlédnutí. Původem pochází ze Sibiře a severských oblastí, ale postupem času se víc rozšířila i v našich podmínkách. Našinec ji má také často spojenou s Vánocemi, kde bývá oblíbenou dekorací v podobě vánočního stromečku nebo chvojí. Mnozí však netuší, že je...


Pátek 18. dubna 2025


Tajemství vajec ptáků, obojživelníků a plazů

Vejce jako takové známe jako zázrak, který v sobě ukrývá nový život. Tři skupiny suchozemských obratlovců – obojživelníci, plazi a ptáci – kladou vejce, každá tato skupina má však vlastní unikátní řešení pro ochranu a výživu svých budoucích potomků, kteří se z vajec vylíhnou. Pojďme se podívat na fascinující rozdíly, které umožnili život na souši.


Čtvrtek 17. dubna 2025



Středa 16. dubna 2025


Bazalka pravá – nejen přísada na pizzu

Bazalku jistě všichni známe jako výborné koření nebo potravinovou přísadu, zejména pak v italské kuchyni. Nesmí chybět snad na žádné pizze nebo špagetách, skvěle se snoubí s rajčaty, a to jak v kuchyni, tak na záhonech, kde si vzájemně prospívají. Bazalka je však také skvělá léčivka, a nadšení z ní budou i včelaři, jelikož navzdory drobným květům...


Úterý 15. dubna 2025


Vědecký souboj o zlovlka: Může Hra o trůny inspirovat realitu?

Pravlk obrovský (Canis dirus), impozantní šelma, která kdysi brázdila krajiny Severní a Jižní Ameriky. V dnešní době se tyhle šelmy staly populární zejména díky seriálu Hra o trůny. I této popularity se snaží využít kontroverzní projekt společnosti Colossal Biosciences, která hlásí, že „oživila pravlky“ Pojďme se podívat jak to s těmi pravlky je a zamyslet se...


Čtvrtek 10. dubna 2025



Středa 2. dubna 2025


Látka zakázaná na postřik hospodářských plodin v přípravcích proti hmyzu pro zvířata

Látky o kterých se v článku zmíním, sice nemají takový účinek na savce jako organofosfáty, o kterých se hodně mluví, ale na hmyz obecně ano. I na ten potřebný. Každopádně i na těchto přípravcích je uváděna nutnost opatrnosti při aplikaci, protože mohou být toxické pro lidi, zejména při dlouhodobém vystavení této látce. A nemohou být tedy toxické i pro naše...


Čtvrtek 27. března 2025



Středa 26. března 2025



Úterý 25. března 2025



Čtvrtek 20. března 2025



Středa 19. března 2025


Smetanka lékařská, pampeliška - zázrak, co vám roste u domu

Drobné žluté pampelišky známe od dětství asi každý. Jakmile se půda trochu ohřeje, jsou jich všude tisíce, a to i tam, kde by si žádná jiná rostlina růst netroufla. Kromě toho, že se z nich dají uvít nádherné věnečky, poskytuje také mnoho zdravotních benefitů a na ty se teď podíváme podrobněji.


Čtvrtek 13. března 2025


Na ozdravné treky s Raynor Winnovou

Nakladatelství Kazda v průběhu let vydalo tři knížky britské spisovatelky Raynor Winnové. Nejedná se o pouhé cestopisy. Raynor v nich svůj životní příběh. Život bez domova, život s manželem, který trpí nevyléčitelnou nemocí, život na cestách a na farmě.


Středa 12. března 2025


Jetel luční – milostná zelinka

Jetel známe všichni – je to jeden z našich nejčastějších plevelů a dokáže potrápit nejednoho zahrádkáře, zvlášť ten plazivý. Setkáme se s ním v téměř každém trávníku, ale málokdo ví, že se v něm skrývá léčivý poklad. Jak již jeho lidový název napovídá, zaměřuje se především na náš pohlavní a hormonální systém, ale umí toho mnohem víc. Co...


Pondělí 10. března 2025



Pátek 7. března 2025



Středa 5. března 2025


Sedmikráska – drobný kvítek z každé zahrádky

Sedmikrásku zná většina z nás už od dětství. Drobné bílé nebo narůžovělé kvítky, které mnohdy vykukují i pod sněhem téměř v každém trávníku. Někteří z nás ji možná i zkusili ochutnat a překvapila je sladce nahořklá chuť. Sedmikráska je skutečně výbornou jedlou rostlinkou a ozdobou mnoha pokrmů, ale také výbornou léčivkou. Co se tedy v tomto drobném...


Úterý 4. března 2025


Dohoda pro čistý průmysl, proč to EU řeší teď?

CID – Clean Industrial Deal - Dohoda pro čistý průmysl, navazuje na Zelenou dohodu pro Evropu. Představuje podstatě road mapu toho, jakým směrem se EU v tomhle tématu vydá v legislativním procesu. Ano za současné geopolitické situace je to jedno z nejdůležitějších témat. Podobně jako zbrojení.


Čtvrtek 20. února 2025


Bříza bělokorá – bělostný zázrak nejen v péči o vlasy

Břízu známe všichni. Nádherný strom s ojediněle nezvyklou bílou kůrou pocházející z oblastí Ruska a Běloruska (ostatně díky ní má Bělorusko právě svůj název). Všichni také známe březové šampony a další kosmetické přípravky, ve kterých má bříza svoje místo, a někteří z nás také možná znají sladidlo xylitol vyrábějící se právě z břízy....

Česnek setý – pomocník už od pravěku

Česnek znali lidé už v pravěku. Nevěděli samozřejmě tenkrát, z jakého důvodu na určité věci funguje, ale důležité bylo, že pomáhal. Dnes již toho o česneku víme mnohem víc, a tak se na něj můžeme podívat pořádně zblízka.

Cibule u masa nesmí chybět, nejen kvůli chuti

Cibuli zná každá kuchařka, a znali ji dobře už i naši předkové. Používá se téměř od pravěku, kdy samozřejmě ještě nebyly přesně známé její mnohonásobné léčebné účinky, ale lidé zkrátka věděli, že je velkým pomocníkem. Kuchyňskou stránku dnes vynecháme a podíváme se blížeji na její léčebné účinky.