feed info

118 článků z ČT24 - Věda

Jedovatý pesticid zabil letos už deset orlů. Jejich malou populaci to ohrožuje, varují ornitologové

Deset orlů mořských již letos uhynulo po otravě karbofuranem. To je jedovatý pesticid, který je v Česku zakázaný, ale ochránci přírody se domnívají, že jej pytláci líčí na hlodavce, kterými se pak dravci živí. Velké množství otrav orlů je obrovským problémem. V současnosti u nás žije na českém území okolo 150 párů a hnízdní úspěšnost nebývá...

Obyvatelné planety by se mohly ukrývat pod závojem kosmického prachu

Obyvatelné planety by se v kosmu mohly ukrývat na místech, kde se dají pomocí současných přístrojů jen špatně odhalit, uvedli vědci z Michiganské univerzity, kteří nyní vytipovali oblast, v níž by se právě takové planety mohly nacházet. S potvrzením jejich existence může pomoct Webbův vesmírný dalekohled.


Úterý 30. května 2023



Pondělí 29. května 2023


Chatovací robot se chlubí svými dovednostmi už půl roku, státy volají po regulaci umělé inteligence

Americká organizace pro výzkum umělé inteligence OpenAI před půlrokem představila široké veřejnosti chatovacího robota ChatGPT. Složité systémy algoritmů označované výrazem umělá inteligence pronikají do mnohých oblastí lidské činnosti a stávají se běžnou součástí internetových či finančních služeb. Kromě toho, že zvládnou vytvořit obrázek nebo báseň,...

Španělsko posiluje svůj kosmický program, otestuje vlastní raketu

Španělsko by chtělo tento týden týden otestovat raketu Miura 1, která je sice zatím suborbitální, ale do dvou let by ji mohla následovat raketa schopná vynést na oběžnou dráhu asi půl tuny nákladu. Vyvinula ji španělská soukromá firma PLD Space, která tento měsíc už úspěšně provedla zážehové zkoušky.


Pátek 26. května 2023


Archeologové našli u Milovic na Jičínsku část antické nádoby

Archeologové v trase budoucí dálnice D35 u obce Milovice u Hořic na Jičínsku našli pozůstatky antické nádoby z 5. století před naším letopočtem s figurálními motivy. Nález zlomků nádoby lze označit v České republice za mimořádný. Podle vědců jde o první takto početný nález keramických zlomků z jedné antické nádoby na našem území.


Čtvrtek 25. května 2023


El Niño ohrožuje pěstitele kávy, problémy bude mít hlavně levná robusta

Klimatický jev El Niño, který by se měl objevit v druhé polovině letošního roku, ohrožuje pěstitele kávy, zvláště robusty. Pro arabicu je hrozba mírnější. Výnosy dvou největších producentů robusty, Vietnamu a Brazílie, by se mohly snížit, pokud by tento jev byl silný. S odvoláním na informace od analytiků a odborníků na počasí to uvedla agentura Reuters.