Inspirujte se: 5 tipů, jak zařídit malý byt

Malé byty jsou trendem dnešní doby, a to nejen proto, že je mnoho jedno či dvojčlenných domácností. Lidé prostě chce minimalistické chic bydlení, které dobře vypadá, a přitom je praktické. Jak být mistrem v zařizování malého bytu?

Barvy, které zvětšují prostor

Pokud nechcete, aby váš byt působil jako jeskyně, na divoké, syté barvy nebo tmavý nábytek rovnou zapomeňte. Je lepší volit tlumené a světlé odstíny, které vás budou i déle bavit. Navíc se tak prostor opticky zvětší, a vy se můžete vyřádit na doplňcích. Ty je i snadné vyměnit, pokud se jednoho dne ráno probudíte s tím, že už se vám nelíbí.

Konec krásného masivu

Je až nebezpečně lehké zastavět malý prostor nábytkem. I když jsou klasické masivní kousky opravdu krásné, v malém prostoru pro ně bohužel není místo. Zvolte raději otevřené police a skříňky (ty ale samozřejmě nohou z masivního dřeva být), nábytek ve světlých odstínech a z lehčích materiálů. Přidejte nábytek na nožičkách, který vám odlehčí prostor, a jelikož je vidět i pod něj, tak zároveň opticky zvětšuje.

Úžasně praktickým trikem je také multifunkční nábytek. Zvládne víc věcí najednou, a není to ani pořádně vidět. Navíc pokud si ho necháte vyrobit na míru, a to v barvě vašich stěn, stane se téměř neviditelným. Skvěle poslouží také vestavěné skříně se zrcadly. Využijte každý centimetr vašeho obydlí. Až do stropu. Stejně tak nezapomínejte na potenciálně nevyužité prostory jako místo pod postelí.

Budiž světlo!

Zmíněná zrcadla vám velmi dobře poslouží pro optické zvětšení prostoru. Použijte je všude, kde to jde. „Hra se světly“ je jedním ze základních umění, když přijde na malý prostor. Světlo dokáže divy, a tak se ho nebojte maximálně využít. Pořiďte si lehké závěsy a velká okna, aby do bytu procházelo co nejvíce přirozeného světla. Pokud nemáte tolik prostoru, vsaďte na svítidla. Čím více tím lépe. Využijte lampy, bodová světla a různá podsvícení s odlišnou intenzitou a dosahem. Dobrou službu odvedou také LED pásky, ale ne každému se tento způsob osvětlení může líbit.

Lapače prachu nebo estetické dekorace?

Zpestřit prostor zajímavými doplňky je dobré, a také jsou důležité pro personalizaci. Stále se ale řiďte pravidlem „V jednoduchosti je krása“. Nic není dobré přehánět. Dodržujte v tomto případě zásady minimalizmu a budeme mít bydlení bez chybičky.

Nebojte se interiérového architekta

Dobře a prakticky zařídit malý byt je poměrně složité. Nad malým bytem totiž musíte více přemýšlet a často jde při jeho zařizování doslova o centimetry. Z toho důvodu se vyplatí investovat do služeb profesionála – interiérového architekta. Dobrý architekt vám vymyslí vhodné řešení prostoru i nábytku přesně podle vašich představ a připraví i všechny příslušné dokumenty (technické výkresy nábytku, výkresy pro elektroinstalaci atd.).

Pro malé byty je také vhodné nechat si udělat nábytek na míru. Drobných výrobců nábytku na míru je celá řada, často najdete firmu, která vám takový nábytek vyrobí i za cenu jen nepatrně vyšší než jsou ceny běžného nábytku v obchodech.

Teplo a pohodlí domova

Málo prostoru ještě neznamená, že musíte ubírat na pohodlí, které je tak důležité. V menších prostorách vypadají lépe menší kousky než jeden velký. Nevhodné jsou proto třeba rohové sedačky, a je lepší jít cestou dvou menších dvojsedaček a roh mezi nimi vyplnit knihovnou, skříňkou, nebo křesly. Chybět by také neměl rozkládací gauč, ať máte kam uložit případné návštěvy.

Bonus: Nejdůležitější vychytávky pro malé byty

  • Kuchyně: Skládací židle, sklopný jídelní stůl, množství úložného prostoru, multifunkční robot nebo dvouplotýnkový vařič – to všechno vám ušetří místo a přidá na praktičnosti vaší kuchyně. Nutnost, která mnohdy nevyhovuje parametrům malého bytu? Dveře. Tam, kde opravdu není zbytí vyzkoušejte ty posuvné. Budou sice finančně a technicky náročnější, ale můžete tím získat i dva metry čtvereční extra místa.
  • Nábytek: Volte světlý nábytek a myslete na vaše pohodlí. Kde to jde, použijte závěsné skříňky nebo vestavěné skříně – nezmenší prostor, vytvoří dostatek úložného místa a dodají na vzdušnosti. Využijte každý centimetr vašeho bytu. Až ke stropu.
  • Dekorace: Vyhněte se sytým výrazným, nebo příliš tmavým barvám na velkých plochách. Kde to jde, použijte zrcadla a umělé světlo. Oboje opticky zvětší prostor. Nepřehánějte to s doplňky, které zbytečně zahlcují prostor. V malých bytech je klíčový pořádek a organizace.

Foto: Freshhome.com, Home-designing.com

The post Inspirujte se: 5 tipů, jak zařídit malý byt appeared first on Nazeleno.cz.