Polsko se stává evropským lídrem ve výrobě baterií pro elektromobily

V sousedním Polsku dnes funguje 61 továren na výrobu baterií a souvisejících materiálů. Nejnovější továrnu na výrobu separátorů otevřela v Polsku jihokorejská společnost SK Innovation.

Baterie pro elektromobily se rychle stávají klíčovou součástí polského exportu. V polské Vratislavi je dnes největší továrna na světě na výrobu baterií pro elektromobily. Provozuje ji společnost LG Chem a ročně vyrobí přes 100 GWh baterií.

Zástupci LG Chem už v roce 2017 avizovali, že z Polska udělají světovou mekku výroby baterií pro elektromobily. Švédská společnost Northvolt aktuálně ohlásila, že investuje $200 mil. do stavby nového bateriového závodu nedaleko Gdaňsku.

Ve světle zpráv o tom, jak Škoda Auto musí přerušit výrobu aut do konce roku a Volkswagen odložil své rozhodnutí o stavbě potenciálně první gigatovárny na území Česka o půl roku to vypadá, že Česká republika před sebou s ohledem na průmysl budoucnost nemá právě světlé vyhlídky.

V Polsku navíc začíná vyrůstat i dodavatelský řetězec pro tyto bateriové továrny. SK Innovation tam aktuálně otevřela první ze čtyř plánovaných továren na výrobu bateriových separátorů. Roční kapacita je 340 milionů m2, což stačí pro 300 000 baterií. Výroba se má naplno rozjet ve 4. čtvrtletí tohoto roku. Všechny čtyři továrny mají vyrůst v polském Slezsku.

Druhá továrna má být otevřena ve druhém čtvrtletí roku 2023, bude mít zhruba stejný roční výkon. Továrny 3 a 4 nabídnout roční výrobu až 430 mil. m2 a jejich start je plánován na konec roku 2023 a začátek 2024. Investice do posledních dvou bude mít hodnotu 850 mil. eur.

zdroj: Electrive, TheFirstNews

The post Polsko se stává evropským lídrem ve výrobě baterií pro elektromobily first appeared on Hybrid.cz.