Solární elektrárny: kolik umí vyrobit elektřiny?

Solární elektrárny neboli fotovoltaika zažívají v Česku boom. Kolik dokáže taková elektrárna v Česku skutečně vyrobit elektřiny?

Fotovoltaika/solární elektrárna mění viditelné světlo na elektřinu. Logicky pak množství vyrobené elektřiny závisí na řadě faktorů, jako je celkový výkon elektrárny, kvalita a úhel sklonu solárních panelů, jejich orientace (ideál je jih až jihovýchod), množství slunečního svitu a další. Intenzita slunečního záření se během roku mění a také se liší v různých oblastech Česka. Nejvyšší je na jižní Moravě, nejnižší v severních Čechách a severní Moravě. Podobně se také liší celkový počet slunečních dní.

Mapy slunečního svitu ukazují, že jižní Morava má solární zisky mezi 1109-1337 kWh/m2. Střední Čechy pak 1026-1054 kWh/m2. Nejsevernější kouty Česka klesají až k 940-970 kWh/m2. Pro zajímavost, naopak jižní části Španělska, Řecka, Turecka a Itálie mají tuto hodnotu nad 1900 kWh/m2.

SOUVISEJÍCÍ: Jak funguje fotovoltaika v zimě? Sledujte on-line

V průměru je v Česku k dispozici dostatek slunečního záření na to, aby solární elektrárna vyrobila asi 700 až 1000 kWh elektřiny za rok na jeden kilowattpeak instalovaného výkonu. Výkon solárních panelů se počítá v jednotkách wattpeak – Wp nebo kWp (1000 Wp). Zjednodušeně lze říct, že v průměru v Česku jeden instalovaný kWp vyrobí ročně přibližně jednu MWh elektřiny.

Pokud má vaše domácnost roční spotřebu 5 MWh elektřiny, teoreticky vám stačí solární elektrárna o výkonu max. 6 kWp. Je ale nutné si uvědomit, kdy a jaké spotřebiče elektřinu spotřebovávají. Běžně bývá spotřeba elektřiny nejvyšší během ranních a podvečerních hodin a také v zimě. To je právě doba, kdy solární elektrárna vyrábí nejméně.

Běžné maximum výroby během slunečného letního či jarního dne přichází mezi 11-14 hodinou, tedy v době, kdy obvykle není nikdo doma a neběží žádné spotřebiče. V takovém případě se hodí systém doplnit o baterii nebo spotřebiče jako myčka, pračka a sušička naprogramovat tak, aby běžely v těchto hodinách.

Další optimalizace výroby elektřiny ze solárních panelů lze dosáhnout úpravami sklonu. Protože v zimě je slunce nízko, mají vyšší zisky takové solární panely, které jsou umístěny s větším sklonem (třeba na fasádě) a sluneční paprsky na ně dopadají téměř kolmo. V létě mají naopak vyšší výnosnost takové panely, které jsou umístěny více na plocho (slunce je výš).

zdroj: vlastní

The post Solární elektrárny: kolik umí vyrobit elektřiny? first appeared on Hybrid.cz.