Volkswagen je navzdory problémům v zisku

Volkswagen ohlásil výsledky za 1. čtvrtletí 2022. Příjmy činily 62,7 mld. euro, provozní zisk 8,5 mld. euro.

Za první čtvrtletí letošního roku koncern Volkswagen globálně dodal 99 064 elektromobilů (BEV). Meziročně+ je to nárůst o 65 %. Prodal také dalších 50 740 plug-in hybridů. Celkově mají auta do zásuvky na dodávkách VW za první čtvrtletí podíl 7,9 %.

Mezi nejúspěšnější modely patří Volkswagen ID.3, Volkswagen ID.4, Audi e-tron, Audi Q4 e-tron, Škoda Enyaq iV. Ve výhledu na zbytek roku koncern vyjadřuje obavu z pokračující ruské genocidy na Ukrajině a pandemie čínské koronaviru Covid-19 na domácí čínské půdě.

Volkswagen chce pokračovat v expanzi na globálních trzích, zejména v Číně a USA. Právě Spojené státy jsou už dnes pro VW důležitým elektromobilním trhem. V roce 2021 tam měl v tomto segmentu podíl 7,5 % a byl druhý za značkou Tesla. Problém je, že ta v USA obsadila plných 70 % tohoto trhu! Do roku 2030 chce nicméně VW dosáhnout na 10% podíl. Dosáhne toho rozšířením nabídky na více než 25 modelů.

Kromě toho chce Volkswagen vybudovat v USA vlastní továrnu na baterie a další provozy. Celkově chce do elektromobility v USA investovat $7,1 mld. Do roku 2030 chce Volkswagen snížit emise ve všech svých provozech nově o 50 % proti roku 2018 (původně to bylo 30 %). Co se týká aktuálních problémů v Rusku, nejvíce zasaženou koncernovou značkou byla česká Škoda Auto.

zdroj: tisková zpráva

The post Volkswagen je navzdory problémům v zisku first appeared on Hybrid.cz.