feed info

7 článků z Věda

Zemřel Stanislav Zindulka, výborný divadelní herec

Ve věku 86 let zemřel herec Stanislav Zindulka, který se do paměti běžného diváka zapsal především svou rolí v seriálu Vlak dětství a naděje. Mnohem více kvalitních rolí ale dostával v mimopražských divadlech a v pozdějším věku především v pražském Čihoherním klubu.

Profesor Hanzlík: Období Protektorátu stále není zcela probádáno

Dodnes se vedou vášnivé diskuze o tom, zda se Československo mohlo v březnu roku 1939 bránit německé agresi, nebo o tom, jak si náš národ počínal během šest let trvající německé okupace. Současně se málo ví o tom, jak důležitou roli sehráli během těchto událostí naši krajané v zahraničí, zejména pak ve Spojených státech. Profesor František Hanzlík ji popsal...

U Horkých v Libni má nově pamětní desku Bohumil Hrabal

U Horkých je jedna z posledních starých libeňských hospod, kam chodíval i Bohumil Hrabal. Ve stejné restauraci se k poradám a posezení scházejí také lidé z nakladatelství 65. pole, které sídlí v nedaleké v ulici Na Žertvách, v které měl ateliér Hrabalův přítel Vladimír Boudník.

Novinářští vědci vyléčí rakovinu a objeví i život ve vesmíru

Na webech nepracují zrovna novináři v rozpuku sil a už vůbec ne s nějakými odbornými znalostmi. Takže se pak čtenáři nesmí divit, že píšou o neexistujících lécích na rakovinu a s jistotou nacházejí život ve vesmíru. A ti, kteří ani to nezvládnou, vytvářejí dvojsmyslné titulky či se rovnou uchylují k vulgarismům. Hlavně, že se to čte,...

Jane Yolen: Mapa kostí (ukázka z knihy)

Píše se rok 1942 a polská dvojčata Chaima a Gittel vyženou z jejich krásného domova do lodžského ghetta. Žijí i s rodiči v příšerných podmínkách a život je stále nebezpečnější.

Obecní dům znovu otevírá Smetanovu síň

Smetanova síň Obecního domu se vrací do plného provozu. Restaurátorská oprava uvolněného ozdobného plechu kolem středové vitráže a přiléhající štukové římsy byla dokončena v úterý 12. března.