feed info

6 článků z Věda

Kouzlo přerodu aneb Provázek znovu v Arše

Divadlo Husa na provázku, které v lednu získalo novou uměleckou šéfku Annu Davidovou, láká i letos na již tradiční pražskou přehlídku vybraných inscenací ze svého repertoáru. Čtyřdenní festival se pod heslem „Kouzlo přerodu“ bude konat 3. až 6. dubna v pražském Divadle Archa.

Český rozhlas Vltava uvede na pokračování Nesmrtelnost Milana Kundery

V pondělí 1. dubna zazní v éteru Českého rozhlasu Vltava první část knihy Milana Kundery Nesmrtelnost v rámci cyklu Četba na pokračování. Románové tázání po smyslu lidského bytí ve světě beze smyslu uvede Vltava ve třiadvaceti dílech přesně podle představ a požadavků autora, první díl vysílá v den Kunderových narozenin.

Vladimir Nabokov: Lužinova obrana (ukázka z knihy)

Nabokovův román Lužinova obrana je knihou o posedlosti a šílenství. Vypráví mrazivý příběh člověka, jehož život se postupně proměňuje v sled šachových kombinací. Nyní jej nakladatelství Paseka vydalo v novém překladu Pavla Dominika.

V 19. století začal být tématem umění sám umělec

Velkým tématem moderního umění se po roce 1800 stal sám umělec: jeho profese, postavení ve společnosti i budování jeho sebevědomí před uměleckou kritikou či anonymními diváky. Představit toto téma z různých perspektiv, které ukazují způsoby jeho uchopení v českém umění 19. století a propojují ho s evropským kontextem, si klade výstava Kariéra s paletou: Umělec,...