feed info

7 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Ve věku 101 let zemřel významný astronom Perek. Jeho jméno nese největší český dalekohled

Ve věku 101 let v noci na čtvrtek zemřel uznávaný astronom Luboš Perek, který se před lety mimo jiné zasloužil o vybudování největšího českého teleskopu s dvoumetrovým zrcadlem a po němž je zařízení pojmenováno. Sdělil to mluvčí Astronomického ústavu AV Pavel Suchan. Perek se zabýval vesmírnou mlhovinou a kosmickým odpadem.

Jelení říje zmátla část návštěvníků Krkonoš. Volají na správu parku, že slyšeli medvědy

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) a infocentra v horských střediscích v posledních dnech zaznamenaly nárůst oznámení návštěvníků Krkonoš, že slyší na horách medvědy. O nic takového ale nejde, jsou to jeleni, řekl ve čtvrtek novinářům mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Jelení říje v Krkonoších trvá zhruba 14 dní.

‚Čas upřednostnit Venuši.‘ NASA po objevu možných stop života na planetě zvažuje vlastní misi

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zvažuje schválení až dvou planetárních vědeckých misí, včetně mise k Venuši s cílem zjistit, zda na planetě skutečně existuje život. Informovala o tom agentura Reuters poté, co tento týden média oznámila, že vědci v atmosféře sousední planety našli plyn spojovaný s životem.

Andští kolibříci v chladných nocích hibernují, tělesná teplota jim klesne až o 33 stupňů Celsia

Kolibříci žijí život plný extrémů. Tito drobní ptáci jsou známí nejen jako „létající drahokamy“, ale také jako obratlovci s nejrychlejším metabolismem. Aby byli schopní ho pohánět, musí denně vypít stejné množství nektaru, jako sami váží. Ovšem kolibříci, kteří žijí v jihoamerických Andách, posunuli svůj extrémní životní styl ještě o krok dál,...