feed info

46 článků z OSEL.cz

Jak postavit urychlovač částic na Měsíci?

Fyzici hledí do budoucnosti bez obav. Vidí tam lunární megaurychlovač částic, který by mohl za 150 let obkroužit celý Měsíc a urychlovat částice na tisícinásobně vyšší energii než LHC. Je to jen sen a není moc pravděpodobné, že nevymyslíme mnohem lepší technologie pro urychlování částic. Měsíc se ale každopádně úspěšně zaplňuje impozantními nápady. A to...


Čtvrtek 30. prosince 2021


40 let s dinosaury

Vladimír Socha oslaví na Nový rok 2022 své kulatiny. Aby se prý naše blahopřání neneslo jen v gratulačním duchu, udělal soupis pozoruhodných objevů, které za dobu, po kterou ho tento svět nosí, byly v souvislosti s dinosaury, učiněny. Protože ke každému roku zmiňuje jen jeden z nově popsaných druhů, máme výběr chápat jako čistě subjektivní.

Hésiodos: Práce a dny

Píseň práce z doby kolem roku 700 před n. l.? Spíš manuál pro přežití z pera pesimistického venkovana a vlivná předloha kalendářních rad a průpovědí. Zná řecká antika nějaké optimističtější alternativy? A bude podle Hésioda letošní Silvestr šťastným dnem, navíc vhodným k pití?

Na tureckém pobřeží vykopali oběť starověké tsunami po erupci Théry

Asi před 3 600 lety vybuchl ostrov Théra extrémní erupcí. Celé Středomoří zasypal popel, který je dodnes patrný na mnoha místech. Všechna pobřeží široko daleko zdevastovaly ohromné vlny tsunami, ale jejich stopy jsou mnohem vzácnější a méně zřetelné. Až teprve teď byla objevena první oběť těchto dávných vln, která tehdy uvízla za opěrnou zdí.


Středa 29. prosince 2021


Pozoruhodné nanobonbony by mohly uskladňovat vodík

Vodík je slibným zdrojem energie. S jeho využitím se ale pojí praktické problémy, především pokud jde o jeho skladování. Řešení by mohl být nový nanomateriál, který zahrnuje grafen posypaný nanobonbony s jádrem z iridia., hmotou z paladia a „chutným“ obalem z uskladněného vodíku. Takto uložený vodík stačí trochu zahřát a je k dispozici.


Pondělí 27. prosince 2021


Americká armáda vyvíjí pankoronavirovou nanovakcínu

Pandemický koronavirus mutuje podstatně pomaleji než chřipka. Přesto má náskok a dělá stále nové varianty. V dohledné době by se řešením mohla stát pankoronavirová supervakcína, založená na nanočásticích šikovného proteinu ferritinu. Preklinické testy vakcíny SpFN přinesly naprostý úspěch, klinické testy jsou v plném proudu. Je to takový vánoční dárek US...

Důmyslný střešní materiál se ochlazuje v létě a ohřívá v zimě

Radiační chlazení funguje tak, že odebírá teplo z okolí a vyzařuje ho zpátky do atmosféry. Dělá to v létě a bohužel i v zimě. Nový termálně adaptivní materiál TARC, který je založený na oxidu vanadičitém, „pozná“, jestli je horko nebo chladno. V létě střechu ochlazuje, v zimě ji ochlazuje mnohem méně.

WHO léčbu rekonvalescentní plazmou nedoporučuje

Na stránkách našich fakultních nemocnic jsou výzvy směrované na ty, kteří prodělali onemocnění covid-19, aby se stali dárci krevní plazmy. Argumentuje se v nich, že svojí rekonvalescentní plazmou budou zachraňovat životy těm, které postihla těžká forma covid-19. Také Ministerstvo zdravotnictví ČR na své stránce uvádí, jak lze podáním plazmy odebrané osobě, která...


Neděle 26. prosince 2021


Nejtenčí vánoční stromky světa jsou z grafenu

Grafenové stromky z dánské techniky DTU měří na výšku čtrnáct centimetrů, ale jejich tloušťka činí pouhou třetinu nanometru. Jsou z grafenu, takže to odpovídá jedné vrstvě atomů uhlíku. Dánský tým při výrobě stromků použil převratnou metodu výrobní kontroly grafenu, která spočívá ve skenování terahertzovým zářením.


Sobota 25. prosince 2021


Jaká je imunitní paměť po těžkém průběhu nemoci covid-19?

Hodně se teď diskutuje o tom, jak dlouho jsme po prodělání nemoci chráněni. Výsledky americké studie zveřejněné před dvěma dny napovídají, zda na tom jsou lépe ti, kteří měli průběh lehký a bezpříznakový, nebo ti, kteří s sváděli s virem těžký boj na jednotce intenzivní péče.


Pátek 24. prosince 2021


Erupce supermasivní černé díry se rozprostírá přes 16 úplňků

Nejbližší aktivní supermasivní černá díra, která sedí v nejbližší rádiové (a eliptické) galaxii Centaurus A vyfoukla ohromující rádiové bubliny. Na unikátním snímku radioteleskopu Murchison Widefield Array, který pracuje v rádiovém tichu australské pustiny, zabírá nemalou část noční oblohy.

Poděkování a přání

I když má Osel vůči Vám čtenářům dluhů víc než je zdrávo, rád by alespoň jeden z nich na poslední chvíli napravil. Poděkovat všem, kteří jste mu promíjeli, že nestíhal informovat o všem co by si pozornost zasloužilo, že se ani tu češtinu nedoučil a přesto jste mu svým přispěním během roku pomáhali tu káru zase o rok popotáhnout. Na mnoho z Vás nemáme...


Čtvrtek 23. prosince 2021


Detekce magnetických polí tsunami by mohla darovat pár minut navíc

Při úderu tsunami je nejdůležitější rychlost. V řadě případů můžete podstatně zlepšit své šance, ale máte na to jen velmi krátkou dobu. Každá sekunda navíc se vyvažuje zlatem. Nová metoda detekce tsunami pomocí magnetických polí, generovaných rodícími se vlnami tsunami, může přidat k varování před touto pobřežní katastrofou desítky sekund, minutu i dvě.


Středa 22. prosince 2021


Co nám říká současná krize v energetice?

Pořádná zima ještě nezačala, a už se jasně ukazuje, kam by mohly vést nezdravé trendy v evropské i světové energetice. Ceny plynu i elektřiny dosahují v celé Evropské unii rekordních výšek. Velmi dlouhá období s minimálním větrem jasně dokazují, že pouze na obnovitelných zdrojích se energetický mix nedá postavit.

Nejdelší vláknová baterie světa by klidně mohla měřit kilometry

Nová strukturální nabíjitelná baterie z MIT má podobu vlákna o rekordní délce 140 metrů. Je odolná vůči hoření, lze ji vyprat v pračce a také je možné k jednomu vláknu této baterie připojit více různých zařízení najednou. Na obzoru se rýsují nositelné počítače, které budou součástí oblečení a další snové aplikace.


Úterý 21. prosince 2021


Síla Minecraftu: Hráč v jeho světě postavil funkční virtuální procesor s displejem

Představte si počítačovou hru, ve které existuje virtuální svět. Mohli byste se tam pohybovat dle libosti, všechno prozkoumat, používat nástroje a postavit, co vás jen napadne. Třeba i steampunkovou verzi 8-bitového 1 Hz procesoru s pamětí RAM 256 bytů, kterou lze virtuálně připojit neméně virtuálnímu displeji 32 krát 32 pixelů. Přesně tohle se stalo v Minecraftu.


Pondělí 20. prosince 2021


Vánoce a zimní slunovrat

Opět zde máme astronomickou zimu. V úterý 21.12. 2021 v 16 hodin 59 minut Slunce vstoupí do souhvězdí Kozoroha a nastane zimní slunovrat. Zimní slunovrat souvisí s motivem znovuzrození - Slunce umírá, aby se znovu zrodilo a s i ním i celá příroda. Proto i oslavy zimního slunovratu mají být radostné.


Neděle 19. prosince 2021


Neandrtálci měnili ekosystémy už před 125 tisíci let

Donedávna to vypadalo, že lidé mění krajinu tak sotva 10 tisíc let. Archeologové ale objevují doklady, podle nichž je vliv lidí či našich příbuzných na krajinu mnohem staršího data. Nálezy v lignitové dolu Neumark-Nord ukazují, že tam neandrtálci udržovali otevřenou krajinu vypalováním vegetace již před 125 tisíci let.

Proč někteří máme průběh COVID lehký a jiní to nepřežijí?

Z pohledu statistiky má 80 až 90 % osob nakažených COVID-19 pouze mírné příznaky. Zjistit proč 10 až 20 % nemocných čelí vážným až život ohrožujícím problémům, se snaží hodně učenců po celém světě. Parta z Yale a Rockefeller University se na to zeptala humanizovaných myší. Dostalo se jí odpovědi, jak postupovat, aby léčba byla co nejúčinnější.


Pátek 17. prosince 2021


Magnetičtí ježci z germanidu manganu mohou extrémně zvýšit kapacitu disků

Čelit záplavě dat dnešní doby není snadné. Soudobé disky jsou na hraně svých možností a musíme hledat nové materiály. V tenkých filmech germanidu manganu vznikají velice zajímavé magnetické nanostruktury ve tvaru ježčích bodlin, co jsou pětkrát menší než dnešní magnetické bity. K aplikacím je ještě daleko, ale je to prý slibné.


Čtvrtek 16. prosince 2021


US Navy úspěšně otestovali námořní laser proti hladinovému cíli

Experimentální vysokoenergetický laserový systém Solid State Laser – Technology Maturation Laser Weapons System Demonstrator (LWSD) Mark 2 MOD 0, který operuje na palubě USS Portland, během testu v Adenském zálivu úspěšně zasáhl hladinový cíl. Budoucnost amerického námořnictva je energetická.