feed info

46 článků z OSEL.cz

Kráter Vredefort ve starších starohorách vyhloubilo mnohem větší těleso

Přibližně před 2 miliardami let dopadla v prostoru dnešní jižní Afriky planetka, která vytvořila kráter o velikosti téměř 300 kilometrů. Podle nových simulací to bylo těleso o průměru 20 až 25 kilometrů, podstatně větší než planetka, která vymazala křídový svět. Dopadlo rychlostí 15 až 20 kilometrů za sekundu.

Počátky abstraktního myšlení: Psi pochopí, že mají něco zopakovat

A to bez ohledu na to, o co jde. Podle nového výzkumu lze tedy psovi dát pokyn (respektive naučit ho příkaz) Znovu, který spustí příslušnou proceduru. Její konkrétní „obsah“ už může být různý, podobně jako v lidských nebo programovacích jazycích. K tomuto výsledku alespoň došla studie vědců z Univerzity v Buffalu.


Čtvrtek 29. září 2022


Pythagorás – život a esoterní nauka

Zázračný muž boží a zakladatel velice vlivné a zvláštní školy. Víme o něm skoro jen z mnohem pozdějších legend. Školu tvořili esoterici a exoterici, alias matematici a posluchači. Překvapením je, že tou vědeckou částí byli esoterici! Současně šlo o první známý pokus o monopol na vědu, filosofii, náboženství, životosprávu i politiku, jedním vrzem a...

Umělá inteligence zjednodušila 100 tisíc kvantových rovnic na pouhé 4

Důkladně vycvičená umělá inteligence se vrhla na renormalizační grupu se 100 tisíci rovnicemi, která popisovala chování kvantového Hubbardova modelu a bezohledně ji ořezala na pouhé čtyři rovnice, aniž by musela obětovat přesnost výpočtů. Trénovaná inteligence by mohla zvládnout i renormalizační grupy v kosmologii nebo třeba v neurovědě.


Úterý 27. září 2022



Pondělí 26. září 2022


Jednoduchý proces těží cenný hořčík z mořské vody

Americké ministerstvo energetiky vyhlásilo hořčík za kriticky významný materiál. Standardní postupy „těžby“ hydroxidu hořečnatého z mořské vody, z něhož se následně hořčík získává, jsou ale poměrně nákladné, kvůli množství nečistot. Nová metoda zahrnuje proudění mořské vody společně s roztokem hydroxidu sodného a je výjimečně selektivní....


Sobota 24. září 2022


Nabíjení aut doma v noci není správnou cestou

V trendu omezit auta se spalovacími motory a nahradit je elektrickými, zašli nejdál v USA. Výzkumná studie ale ukazuje, že síť služeb na masovost není připravena A že když je politické rozhodnutí v rozporu s realitou, i ekologie dostane na frak.

Undefined dostali do vzduchu „tichý“ dron s iontovým pohonem, na 4,5 minuty

Dron Silent Ventus není ani zdaleka „tichý“ a je kolem něj stále mnoho otazníků a nedůvěry. Není jasné, zda bude někdy prakticky použitelný. Ale zároveň jde o stroj s revolučním elektrickým pohonem, v němž se nic netočí, a který létá na iontovém větru. Prototyp zjevně dokáže létat v terénu a vyletí nad stromy. Už jen za to náleží Undefined Technologies...


Čtvrtek 22. září 2022


Počal život ve slídě?

Podle Bible i mladšího Koránu, byl život stvořen silou božího slova. Mytologie po celém světě, sahající do minulosti hlouběji, mají za nádobu života hlínu. Právě onu stvořitelé obdařovávali soběstačnou existencí. Podobně vznik života vidí i řada současných vědců, jen pro to volí termín „teorie živých jílů“. Článek v Biophysical Journal nyní uvádí...

První kontinenty Země se ponořily do hlubin, aby se pak zase objevily

Simulace termální a chemické evoluce kratonů, zřejmě původních částí kontinentů, ukazují, že se první kontinentální bloky naší planety po nějakém čase zřejmě opět zanořily do zemského pláště. Tam probíhala jejich postupná přeměna, po které následovalo opětovné vynoření. Tímto způsobem mohly postupně vznikat kontinenty v dnešní podobě.


Středa 21. září 2022


Nová titanová slitina je rekordmanem ve specifické pevnosti 3D tištěných kovů

Relativně jednoduchý postup, který zahrnuje 3D tisk kovu a jeho následné zahřívání, vedl k přeměně běžné beta titanové slitiny na novou titanovou superslitinu se specifickou mikrostrukturou. Výsledný materiál má výjimečnou pevnost a zároveň je jeho výroba podstatně levnější, v porovnání s dalšími materiály podobných vlastností.


Úterý 20. září 2022



Pondělí 19. září 2022


Americká armáda dostala s předstihem 300 kW bojový laser

Lockheed Martin si pospíšili s vývojem laseru o výkonu 300 kW pro zbraňové systémy. Dodali ho armádním vývojářům Office of the Under Secretary of Defense for Research & Engineering OUSD (R&E), kde se stane součástí různých technologických demonstrátorů. Ještě letos čekají tento rekordně výkonný bojový laser laboratorní i terénní testy.

Ještě ke Galileiho přístrojům (a ostatkům)

Galileiho přístroje, knihy a instrumenty jím inspirované, k tomu jeho prostředníček (originál), neboť jsme v Itálii, totiž v Museo Galileo ve Florencii. Zvláště půjde o optiku jeho dalekohledů a o kuriozní Joviláb, byť ten Galilei nevyrobil, pouze navrhnul; souvisí s prvním odhadem rychlosti světla už v 17. století.


Neděle 18. září 2022


Mozek manipuluje tělem i podle délky dne

Naše biologické hodiny se řídí nejen pravidelným střídáním světla a tmy, ale ovlivňují nás i sezónní rozdíly v intenzitě a délce slunečního záření. Jak je naše hlavní řídící jednotka vnímá a jak na ně reaguje?


Sobota 17. září 2022


Plán pro geoinženýry: Zchlazení pólů aerosoly je proveditelné a levné

Nikoliv penicilin, ale aspirin. Nikoliv vyléčení, ale zmírnění symptomů. Flotila 125 leteckých tankerů, schopných operovat ve velké výšce, by mohla vypouštět aerosoly nad polárními oblastmi, vždy během jejich jara a léta. Zajistilo by to ochlazení polárních oblastí, které to potřebují nejvíc, zhruba za 11 miliard dolarů ročně.


Pátek 16. září 2022



Čtvrtek 15. září 2022


Einstein uspěl v doposud nejpřísnějším testu s volným pádem

Nezdolná Einsteinova obecná relativita získala další skalp. Tentokrát jde o experiment MICROSCOPE, který zahrnoval sérii testů slabého principu ekvivalence na oběžné dráze. Experiment vystavil obecnou relativitu zatím nejpřísnějšímu testu ve volném pádu, ale s Einsteinem to ani nehnulo.

„Opékač cihel“ slibuje rázně omezit emise uhlíku

Technologie cihlové termální baterie startupu Rondo Energy je jako blitzkrieg v zelené energetice. Veškeré úsilí soustředí na rychlost, průmyslové měřítko a nízké náklady. Jejich motorem nejsou slogany, ale ekonomická výhodnost. První opékače cihel již úspěšně dodávají teplo průmyslovým procesům.


Středa 14. září 2022


Vědci zjistili jak nám sůl zvyšuje krevní tlak

Nadbytek soli je dnes prakticky ve všem. Sladkými palačinkami pro děti počínaje a hotovými jídly v restauracích konče. Studie vědců z Vanderbilt University odhalila, proč je zabijákem i pro mnohé z nás, kteří vysoký krevní tlak nemáme. A nebo máme?


Úterý 13. září 2022


IBM staví obří ultrachladnou ledničku Goldeneye pro kvantové počítače

Kvantové výpočty si žádají extrémní chlad. Společnost IBM proto vyvíjí veliká chladící zařízení, která dovedou zmrazit velký objem prostoru na pouhé milikelviny nad absolutní nulou. První vlaštovkou je experimentální projekt Goldeneye, který chladí na teplotu tisíckrát nižší, než má vesmírný prostor. Jeho úspěch otevře cestu ještě velkorysejším...