feed info

12 článků z National Geographic

Ztracená cesta v Afghánistánu

Uplynul rok od chvíle, kdy Spojené státy po dvaceti letech stáhly své vojenské síly z Afgnánistánu, a Tálibán se znovu dostal k moci. Jak dnes vypadá nejdůležitější afghánská dálnice číslo jedna, známá spíše jako „okružní silnice“? Měla být symbolem lepších zítřků, ale nyní je spíše ukazatelem skutečné úrovně života v této zemi.


Úterý 25. října 2022


Oskeruše – zapomenutý mohykán Evropy

V letech 2014–2022 jsme se vydávali na cesty Evropou, abychom spolu s místními lidmi našli stromy a příběhy posledních velikánů druhu Sorbus domestica. Oskeruše byla ještě v 19. století cenným ovocným stromem a vysazovala se jako strom rodový i užitkový. Dnes je bohužel na okraji zájmu společnosti, přestože je to jeden z mála původních ovocných stromů Evropy.


Pondělí 24. října 2022


Voda stoupá

Severní pobřeží ostrova Jáva v Indonésii zaplavuje voda. Obyvatelé se snaží zachránit nejen svoje domovy, ale i svou historii.

Trekové boty - jak vybrat správný model

Trekové boty jsou jedním z nejoblíbenějších typů obuvi mezi turisty a milovníky horských tras. Pokud se vydáváme do náročnějšího terénu, vyplatí se zvolit správnou obuv odpovídající našim potřebám. Jak ale rozpoznat kvalitní dámské a pánské trekové boty? To se dozvíte v tomto článku. Existuje několik vlastností, které určují, zda jsou boty vhodné pro...


Čtvrtek 20. října 2022


Co si asi myslí?

Jak moc se zvířecí mysl podobá té naší? Mají jiné živočišné druhy myšlenky, pocity a vzpomínky jako my? Ať už jsou to empatické krysy, nebo naříkající opice – je jisté, že některá zvířata jsou schopna složitých emocí jako my lidé.


Středa 5. října 2022